Als je begrijpt wat ik bedoel (1983)

Als je begrijpt wat ik bedoelDe eerste en lange tijd de enige avondvullende tekenfilm van Nederlandse makelij is de verfilming van 'De zwelbast', één van de avonturen van Ollie B. Bommel en Tom Poes die Marten Toonder schreef en tekende in 1957. De titel is ontleent aan een bekende uitspraak van heer Bommel en tevens de eerste verhalenbundel die uitgeverij De Bezige Bij van Marten Toonder uitbracht. Aan de vooravond van een groot feest dat heer Ollie op zijn slot Bommelstein zal geven vindt hij een groen ei, waar een klein groen draakje uit tevoorschijn komt, een zwelbast. Heer Bommel krijgt direct vaderlijke gevoelens en adopteert Zwelgje, zoals hij het diertje noemt, als zijn eigen zoon.

Als je begrijpt wat ik bedoelTom Poes en butler Joost vertrouwen het niet en krijgen al snel gelijk. Tijdens het feest, waarvoor alle belangrijke inwoners van Rommeldam zijn uitgenodigd, wordt Zwelgje boos en groeit uit tot een reusachtige draak. Hij verstoord de feestelijkheden en alsof dat nog niet genoeg is slaan de boeven Bul Super en Hiep Hieper ook hun slag en beroven de gasten. De dagen na het feest worden de problemen voor heer Bommel nog groter als de boeven Zwelgje inzetten om banken te beroven, waar hij vervolgens de schuld van krijgt. Tot zijn ongenoegen, hij is tenslotte een 'heer van stand', moet heer Bommel zelfs vluchten naar de Zwarte Bergen om uit handen van de politie te blijven.

Als je begrijpt wat ik bedoelMaar gelukkig laat Tom Poes hem niet in de steek en hij doet er alles aan om de onschuld van heer Ollie te bewijzen. Aan deze film is meer dan drie jaar gewerkt en er werden meer dan 120.000 tekeningen gemaakt, waaronder duizenden door Marten Toonder zelf, die toen al op hoge leeftijd was. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de film, en heeft zelfs een stemtest gedaan voor Ollie B. Bommel. Men gaf toch de voorkeur aan de fraaie stem van Fred Benavente die uiteraard een meer geoefend acteur was. Voor Tom Poes liet Harrie Geelen zijn zoon Michiel auditie doen, maar men vond een jongensstem toch minder geschikt.

Stemactrice Trudy Libosan heeft de rol uiteindelijk ingesproken. Nog geen jaar na de première was de film al op televisie te zien, vlak voor de jaarwisseling. Het was het begin van een kortdurende traditie om de film in de kerstvakantie op televisie uit te zenden.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 31 mei 2012

© Rob Houwer's Filmcompagnie/Indies

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Leo Marcel Van Leeuwen
De film met tom poes was erg mooi en leuk om te zien in de bioscoop.;-);-);-);-);-);-);-);-)
juul
Jeugdsentiment.. Als ik er aan denk hoe vaak ik de film gezien heb en ook iedere keer weer moest huilen begin ik alweer te huilen..

Meer televisie-sentiment

Iene Mini Musical

Iene Mini Musical (1977)

Omschrijving Nederlandse zangwedstrijd waarin kinderen van 16 basisscholen liedjes zingen en… Lees meer
Ocean Girl

Ocean Girl (1996)

Omschrijving Australische jeugdserie over Neri, een meisje dat zich op het land net zo goed… Lees meer
He-Man and the Masters of the Universe

He-Man and the Masters of the Universe (1985-1986)

In 1981 bracht speelgoedfabrikant Mattel een reeks actiefiguren op de markt onder de naam Masters… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven