DoornroosjeVan het sprookje van Doornroosje bestaan vertellingen uit onder meer Italië en Duitsland, maar de bekendste is die van de Franse schrijver Charles Perrault. Hij publiceerde in 1867 zijn versie over de schone slaapster in "Sprookjes van Moeder de Gans". Walt Disney nam het sprookje zoals beschreven door Perrault als uitgangspunt voor zijn avondvullende tekenfilm. Hij liet zich ook inspireren door andere versies en het ballet van Tchaikovsky waarvan variaties op de muziek ook in de film te horen zijn. Omdat hij wilde voorkomen dat de film te veel zou lijken op 'Sneeuwwitje' en 'Assepoester' koos hij voor een geheel andere tekenstijl.

DoornroosjeIn plaats van de ronde vormen die zo kenmerkend zijn voor Disney-tekenfilms kregen de personages en vooral de decors onder leiding van Eyvind Earle een grafische stijl met veel rechte lijnen gebaseerd op middeleeuwse illustraties en wandtapijten, het sprookje speelt zich immers in de veertiende eeuw af. Het verhaal begint bij de langverwachte geboorte van prinses Aurora, die van de drie goede feeën Flora, Fauna en Mooiweertje bijzondere gaven ontvangt. Maar voordat Mooiweertje haar wens kan uitspreken verstoort de slechte fee Malafide de ceremonie. Beledigd omdat zij niet was uitgenodigd spreekt zij een vloek uit.

DoornroosjeOp haar zestiende verjaardag zal prinses Aurora zich prikken aan een spinnewiel en sterven. Mooiweertje kan de vloek nog afzwakken door sterven te veranderen in slapen, maar om geen enkel risico te lopen wordt besloten alle spinnewielen te verbranden en Aurora diep in het bos door de feeën in vermomming te laten opgroeien. De prinses krijgt de naam Doornroosje. Het plan lijkt te lukken totdat de raaf van Malafide de prinses in het bos ontdekt. Aurora is intussen verliefd geworden op een vreemdeling, niet wetende dat het prins Filip is, en is ontroostbaar als de feeën vertellen dat ze een prinses is en terug naar het kasteel moet.

DoornroosjeDaar lukt het Malafide toch om Aurora aan een spinnewiel te laten prikken en de prins op te sluiten. De drie feeën toveren iedereen in het kasteel in slaap en weten prins Filip te bevrijden. In een spannende strijd neemt hij het met zijn paard Samson tegen Malafide op, die het kasteel overwoekert met een doornstruiken en zichzelf verandert in een enorme draak. Dankzij een magisch zwaard dat hij van de feeën krijgt weet de prins de slechte fee te verslaan. Zijn kus doet Aurora net als de rest van het kasteel weer ontwaken. Het ontwerp van het kasteel werd gebaseerd op het Duitse slot Neuschwanstein en werd in 1955 echt gebouwd in Disneyland, vier jaar voordat de film in première zou gaan.

DoornroosjeOm te concurreren met de opkomst van de televisie werd de film opgenomen in het breedbeeldformaat Technirama 70 mm. Ook via de televisie werd de film gepromoot, in de serie Disneyland. Deze aflevering werd in Nederland op 1 april 1960 uitgezonden. Met 6 miljoen dollar aan productiekosten was 'Doornroosje' tot dan toe de duurste Disneyfilm ooit, en juist door de afwijkende tekenstijl niet het grote succes waarop gehoopt was. In de loop der jaren is er meer waardering voor met name het werk van Eyvind Earle gekomen. In 2014 is een vervolgfilm met echte acteurs uitgebracht, ‘Maleficent’, waarin het verhaal vanuit het perspectief van de slechte fee wordt verteld.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 11 februari 2012
Laatste aanvulling: 1 januari 2017

© Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


Keek jij hier vroeger ook naar?

De spoken van de Flessenbaai

Spoken van de Flessenbaai, De (1996)

Omschrijving Britse poppenserie over de bewoners van de Flessenbaai, een stadje dat als een… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

title=

James Bond Jr. (1993)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de neef van James Bond die het samen met zijn vrienden… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Wereld rond in 80 dagen

Wereld rond in 80 dagen, De (1980-1981)

Van alle boeken die Jules Verne schreef is 'De reis om de wereld in 80 dagen' één van de bekendste.… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven