Finding NemoRegisseur Andrew Stanton ging als kind naar een tandarts waar een aquarium stond met oceaanvissen. Hij dacht dat de vissen naar zee terug zouden willen gaan en daarmee werd de eerste aanzet gegeven voor het verhaal van de vijfde speelfilm van animatiestudio Pixar. Nadat hij een foto had gezien van clownvissen die hun kopjes uit een zeeanemoon steken leken hem dat de ideale hoofdrolspelers voor de film. Omdat deze vissen schuw zijn en zelden de anemoon verlaten werd er een verhaallijn bedacht waarin dat wel gebeurd. Het clownvisje Marlin heeft door een vraatzuchtige barracuda zijn vrouw Coralie en al hun eitjes verloren.

Finding NemoSlechts één eitje, met een klein barstje, is over en Marlin noemt hem Nemo. Omdat het visje zijn enige nakomeling is en een klein vinnetje heeft is Marlin overbezorgd. Als Nemo op zijn eerste schooldag door een duiker wordt gevangen is Marlin radeloos maar vastbesloten om hem terug te vinden. Zijn enige aanknopingspunt is de duikbril met een adres in Sydney die van de boot is afgevallen nadat de duiker vertrok. De paletdoktersvis Dory kan het adres lezen maar heeft last van korte termijngeheugenverlies. Zij vergezelt Marlin op hun zoektocht waarbij ze onder meer vegetarische haaien, giftige kwallen en een school zilverbladvissen tegenkomen.

Finding NemoEen groep schildpadden reist met hen mee op de golfstroom en met hulp van een walvis komen ze uiteindelijk aan in Sydney. Nemo is ondertussen in een aquarium van een tandarts beland. Hoewel de andere vissen, een zeester en een poetsgarnaal heel aardig zijn verlangt hij naar zijn vader. De pelikaan Nigel die af en toe een praatje komt maken in het raamkozijn vertelt het verhaal van Nemo door aan iedereen zodat al snel veel dieren in de oceaan van de zoektocht van Marlin naar Nemo weten. In het aquarium is Nemo niet veilig want de tandarts wil hem cadeau doen aan zijn nichtje Darla die allesbehalve voorzichtig met vissen omgaat.

Finding NemoMet hulp van Nigel en de aquariumbewoners, die zelf ook weten te ontsnappen, worden Marlin en Nemo weer herenigd. Deze film is uitgegroeid tot een van de populairste en succesvolste animatiefilms wat onder meer heeft geleid tot een heruitbreng in 3D in 2012. De film won een Oscar als beste animatiefilm en talloze andere prijzen. Vooral de complexe animaties van de oceaan werden geroemd. In een oceaan drijven talloze kleine deeltjes die samen met de bijzondere lichtval een uitdaging vormden voor de animatoren. In de Nederlandse versie is Jasper Sohier, de kleinzoon van stemregisseur Arnold Gelderman, te horen als Nemo.

Brigitte Kaandorp deed auditie voor de rol van Dory, uiteindelijk bleek de stem van Annick Boer dichter te liggen bij de vertolking van Ellen DeGeneres. Na 13 jaar kwam er een vervolgfilm, 'Finding Dory', waarin Dory op zoek gaat naar haar ouders.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 11 mei 2013
Laatste aanvulling: 25 juni 2016

© Pixar Animation Studios/Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


Keek jij hier vroeger ook naar?

Boohbah

Boohbah (2004)

Omschrijving Brits kinderprogramma over sprankelende atomen die zich opladen met het geluid van… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Schat van het Kasteel zonder Naam

Schat van het Kasteel zonder Naam, De (1971)

Tijdens de zomervakantie wordt de 15-jarige Parijzenaar Jean-Loup Grandier door zijn ouders naar… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Carolientje en Kapitein Snorrebaard

Carolientje en Kapitein Snorrebaard (1980-1981)

Voor de reeks Klein, klein kleutertje, dat al sinds 1962 te zien was op de Vlaamse televisie,… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven