Jungle BoekRudyard Kipling publiceerde in 1894 zijn eerste "Jungle Boek", een verzameling verhalen en gedichten waarvan enkele gaan over het jongetje Mowgli. In het eerste deel wordt hij als baby gevonden door een roedel wolven en door hen opgevoed. Samen met de andere verhalen over Mowgli en de dieren uit de jungle was dit het uitgangspunt voor de laatste tekenfilm die Walt Disney zou maken. Bill Peet maakte een storyboard (een scenario in afbeeldingen) en bleef dicht bij de donkere en mysterieuze sfeer van het boek. De liedjes die Terry Gilkyson schreef sloten hierbij aan. Walt Disney vond deze aanpak echter niet geschikt, hij wilde een film die veel vrolijker was.

Jungle BoekBill Peet was het daar niet mee eens en nam ontslag, teleurgesteld na meer dan 30 jaar trouwe dienst. Disney begon van voren af aan en stelde een nieuw team schrijvers en componisten samen die hij verbood het boek van Rudyard Kipling te lezen. In plaats daarvan moesten ze de personages uitwerken die Mowgli tegenkomt als hij door de zwarte panter Bagheera naar het mensendorp wordt teruggebracht. Door de komst van de tijger Shere Khan is het voor hem niet langer veilig in de jungle. Onderweg leert hij onder andere Baloe de beer, Kaa de slang en de orang-oetan koning Lowie kennen. Meer dan ooit waren de stemacteurs belangrijk bij het ontwikkelen van de karakters.

Jungle BoekHet door Baloe gezongen 'The bare necessities' ('Als je van beren leren kan') was het enige liedje van Terry Gilkyson dat Disney wel goed vond voor de film, en hij bedacht zelf het loopje van de beer. Niet lang daarna, op 15 december 1966, overleed hij op 65-jarige leeftijd. Ondanks deze enorme tegenslag zijn de studio's van Walt Disney blijven bestaan en werd Jungle Boek voltooid zoals hij het gewild had. Wereldwijd was de film een groot succes en is uitgegroeid tot één van de populairste Disney-klassiekers. De Nederlandse nasynchronisatie werd pas gemaakt bij heruitbreng in 1979, al waren al eerder het verhaal met de liedjes en een luisterverhaal op LP uitgebracht.

Jungle BoekBaloe, koning Lowie en Shere Khan waren jaren later te zien in de tekenfilmserie TaleSpin, al lijken de personages daarin weinig meer op de oorspronkelijke filmkarakters. Een tweede serie, Jungle Club, gaat over de jonge jaren van de dieren in de jungle. Uiteindelijk kwam er in 2003 ook een filmvervolg, Jungle Boek 2, dat zich kort na de eerste film afspeelt. Hierin gaat Mowgli terug naar het oerwoud, op zoek naar Baloe terwijl Shere Khan wraak wil nemen. In 2016 is een herverfilming uitgebracht, nu met "echte" acteurs en computergeanimeerde dieren, waarin enkele liedjes uit de tekenfilm te horen zijn. 
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 15 augustus 2010
Laatste aanvulling: 11 augustus 2016

© Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


Bram Scharpach
Ik vind dit de beste Disneyfilm.Weet iemand misschien wie in de Nederlands nagesynchronise erde versie het liedje "Bij de bron" zingt?

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Potatoes and Dragons

Potatoes and Dragons (2005)

Omschrijving Frans-Canadese tekenfilmserie over koning Hugo III, koning van Pieperland en de draak… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Zingen met Paula

Zingen met Paula (2005)

Omschrijving Serie videoclips waarin Paula Leek in een kindertekeningendecor kinderliedjes zingt. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Vrienden

Vrienden (1984)

Omschrijving Britse jeugdserie over twee jongens van 16 jaar uit Liverpool die samen weglopen naar… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven