De Kleine ZeemeerminHans Christian Andersen publiceerde zijn sprookje over een zeemeermin die verliefd wordt op een mens in 1836. Bijna honderd jaar later wilde Walt Disney het bewerken tot een tekenfilm maar twijfelde vanwege het sombere einde. Omdat de zeemeermin op het einde sterft besloot hij het niet te verfilmen. De tekeningen die van het sprookje gemaakt waren door Kay Nielsen, net als Hans Christian Andersen afkomstig uit Denemarken, verdwenen in de archieven van Disney. Gelukkig werden ze niet vergeten toen de tekenfilmafdeling in 1985 op zoek was naar een nieuw idee voor een tekenfilm.

De Kleine ZeemeerminDe studio's maakten op dat moment een moeilijke tijd door omdat de recente films geen succes waren geworden. Er was zelfs sprake dat de tekenfilmafdeling zou worden opgeheven. Men wilde de oude Disneymagie weer laten herleven door een sprookje te verfilmen. Daar leende het onderwaterverhaal zich uitstekend voor. Het sprookje werd wel aangepast, onder andere door het goed te laten aflopen en de rol van de zeeheks groter te maken. Zeer tegen de wil in van haar vader, koning Triton, wil de zeemeermin Ariel alles weten van de mensenwereld. Ze wordt verliefd op prins Eric en om bij hem te kunnen zijn sluit ze een contract af met de zeeheks Ursula.

De Kleine ZeemeerminIn ruil voor haar stem krijgt ze twee benen en drie dagen de tijd om ervoor te zorgen dat de prins ook op haar verliefd wordt. Geholpen door het bangige visje Botje, de vrolijke meeuw Jutter en de muzikale krab Sebastiaan lukt dat bijna. Ursula en haar sidderalen Gruwel en Griezel weten het liefdespaar uit elkaar te houden, maar uiteindelijk komt alles toch nog goed en trouwt Ariel met Eric. De keuze voor het verhaal van Ariel bleek een goede te zijn, want wereldwijd was de film een succes en werd geprezen om de fraaie animatie. De muziek werd beloond met een Oscar, net als het door Sebastiaan met een Jamaicaans/Surinaamse tongval gezongen liedje "Diep in de zee".

De Kleine ZeemeerminIn Nederland was de tekenfilm ruim een jaar na de Amerikaanse première in de bioscoop te zien in een nagesynchroniseerde versie. De stemmen zijn uitzonderlijk goed bij de karakters gekozen, vooral Nelly Frijda maakt van de zeeheks een memorabele schurk. André van Duin deed auditie voor de stem van Jutter maar de keuze viel uiteindelijk op Johnny Kraaijkamp. Er werden twee vervolgen gemaakt die direct op dvd werden uitgebracht, Terug in de zee in 2000 en Ariel, hoe het begon in 2008. Al eerder verscheen de televisieserie De kleine zeemeermin, die ook in Nederland is uitgezonden en zich voor de eerste film afspeelt.

Wie goed oplet of, beter gezegd, de dvd op het juiste moment stilzet kan in het publiek tijdens het concert aan de begin van de film Mickey, Donald en Goofy zien zitten tussen de meerminnen. De film werd ook bewerkt tot musical die in 2012 in de Nederlandse theaters te zien was.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 4 oktober 2008
Laatste aanvulling: 11 augustus 2016

© Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


Sanjay baidjoe
Dat goofy en donald je in het Begin van de film ziet heb ik op Donaldduck.nl al gelezen en met de plaatje erbij

Keek jij hier vroeger ook naar?

Kizzy

Kizzy (1979)

Omschrijving Britse jeugdserie over een zigeunermeisje dat met haar grootmoeder in een… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Erik of 't klein Insectenboek

Erik of 't klein Insectenboek (2007)

Wanneer de 10-jarige Erik Pinksterblom bij zijn opa gaat logeren vindt hij op zolder een schilderij… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

XMIX

XMIX (2009-2010)

Tien jaar na Ernst, Bobbie en de rest bedachten Erik van Trommel en Gert-Jan van de Ende een nieuwe… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven