Kuifje en de Blauwe SinaasappelsDe eerste Kuifjefilm waarin de personages door acteurs werden gespeeld, 'Kuifje en het Geheim van Het Gulden Vlies', was een redelijk succes geworden. Drie jaar later werd een tweede film gemaakt, opnieuw met Jean-Pierre Talbot als Kuifje. Er werd een geheel nieuw avontuur bedacht, zoals dat ook bij de eerste film het geval was. Omdat er twee Spaanse filmmaatschappijen aan meebetaalden is het niet toevallig dat het verhaal zich grotendeels in Spanje afspeelt en draait om een typisch Spaans product: sinaasappelen, waarvan professor Zonnebloem via de post een bijzonder exemplaar ontvangt.

Kuifje en de Blauwe SinaasappelsDe vrucht heeft een blauwgekleurde schil en geeft bovendien licht in het donker. Er zit geen brief bij het pakje, maar de professor herinnert zich dat zijn Spaanse collega professor Zalamea bezig was met het ontwikkelen van een gewas. De boom zou op woestijnzand kunnen groeien om daarmee de wereldhonger te bestrijden. Maar nog voordat Zonnebloem de vrucht kan bestuderen wordt deze gestolen. Kuifje is bang dat professor Zalamea wel eens in gevaar zou kunnen zijn en hij vertrekt samen met kapitein Haddock, professor Zonnebloem en zijn trouwe hond Bobbie naar Valencia.

Kuifje en de Blauwe SinaasappelsIn het huis van de Spaanse uitvinder is alleen diens neef aanwezig die zich ook afvraagt waar de professor gebleven is. Nog diezelfde avond verdwijnt ook professor Zonnebloem nadat Bobbie met chloroform bedwelmt is. Reden voor Kuifje om op onderzoek te gaan waarbij hij wordt geholpen door Pablito, een jongetje dat meer afweet van de ontvoeringen. Hij was het die de blauwe sinaasappel stiekem naar professor Zonnebloem stuurde, op verzoek van professor Zalamea. De bijbehorende brief werd echter door diens ontvoerders ontdekt en vernietigd. De zoektocht naar de verdwenen professoren blijkt er één van veel gevaren die Kuifje uiteraard goed weet op te lossen.

Net als bij de eerste film is getracht zo dicht mogelijk bij de originele stripverhalen te blijven. De acteurs lijken veel op de personages van Hergé en er zijn tal van verwijzingen naar de albums. De film had weinig succes en er zou geen vervolg komen. Jaren later zou Steven Spielberg de rechten verwerven om de Kuifje albums te verfilmen. Zijn eerste en tot nu toe enige Kuifjefilm, 'Het geheim van de Eenhoorn', was in het najaar van 2011 in de bioscoop te zien.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 maart 2006
Laatste aanvulling: 24 april 2018

© Alliance de Production Cinematographique/Procusa/Rodas

1000 Resterende tekens


Christiaan R
Ik heb de DVD's met Nederlandse stemmen.
Steven
Deze nazomer verschijnen de NL'se (ondertitelde?) DVD's van de Kuifje speelfilms! De grote webshops hebben hem reeds op hun site staan.
Henk de Kunder
Leuke films, bestellen bij amazon.fr. Helaas geen nederlandse ondertiteling.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Pim de Pinguin

Pim de Pinguïn (1988)

De kleine pinguïn Pim woont met zijn ouders op de Zuidpool, samen met tientallen andere pinguïns.… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Kris Pusaka

Kris Pusaka, De (1977-1978)

Producent Carl Tewes wilde na twee reeksen Q & Q graag een avonturenserie maken die zich tegen de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

thumb merlina1

Merlina (1983-1988)

Nadat Pol, een voormalig matroos, al te zien was geweest in het spelprogramma Driemaal is… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven