Kuifje en de Zonnetempel (1969)

Kuifje en de ZonnetempelNadat de Belgische filmstudio Belvision tussen 1959 en 1963 acht albums van Kuifje bewerkt had tot een tekenfilmserie werden in 1969 de verhalen 'De zeven kristallen bollen' uit 1948 en 'De zonnetempel' uit 1949 samengebracht in één bioscoopfilm. De Franse studio Dargaud nam ook deel aan het project. Zoals uit de titel blijkt ligt de nadruk op het album 'De zonnetempel'. Het voorafgaande verhaal over zeven geleerden die in Peru de mummie ontdekken van de Inca-prins Raspar Capac en mee naar Europa nemen wordt samengevat in de eerste tien minuten van de film.

Kuifje en de ZonnetempelTijdens een televisie-uitzending vertelt een deskundige dat na terugkomst in Europa zes expeditieleden werden getroffen door een geheimzinnige slaapziekte. Hoewel hij niet bij naam wordt genoemd valt in de deskundige Hergé, de tekenaar van Kuifje, te herkennen. Op kasteel Molensloot logeert een radeloze professor Bergamotte, de zevende geleerde, en in het bezit van de mummie. Kuifje kan niet voorkomen dat ook hij bedwelmd wordt en dat professor Zonnebloem, in het bezit van een armband van de mummie, door onbekenden ontvoerd wordt. Kuifje en kapitein Haddock ontdekken dat de professor is meegenomen naar Peru.

Kuifje en de ZonnetempelSamen met de stuntelige detectives Jansen en Janssen zetten ze de achtervolging in, waarbij ze hulp krijgen van het jongetje Zorrino. Hij wijst hen de weg naar de zonnetempel van de Inca's. In de tempel, hoog in de bergen, zou de professor worden vastgehouden. Voor deze verfilming componeerde niemand minder dan Jacques Brel twee liedjes, die in de film door Zorrino worden gezongen maar helaas in de Nederlandse versie ontbreken. Ook de begintitels zijn ingekort waardoor de film in totaal acht minuten korter is dan de oorspronkelijke versie. Het verhaal van 'De zonnetempel' is behalve als film ook bewerkt tot televisieserie, computerspel en musical. 

Drie jaar na deze tekenfilm maakte Belvision nog een Kuifjefilm, Kuifje en het Haaienmeer, die niet gebaseerd is op een bestaand album. Door geldgebrek moest de studio eind jaren '70 noodgedwongen haar deuren sluiten.
 
 


Publicatiedatum: 3 mei 2008
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© Dargaud Films/Belvision/Casterman

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Bart1980
Ik heb 3 weken geleden de dvd Kuifje en de zonnetempel de bioscoop versie gekocht, ik was hier aangekomen via een mailadres op deze site van ene Keske.Helaas was de dvd defect en heb ik de dvd terug gestuurd, zodat ik een nieuwe kon ontvangen. Maar helaas niets ontvangen en zijn mailadres werkte ineens niet meer.Dus mijn tip, kijk uit wat je koopt er zitten oplichters tussen.Bart.
David de Kabouter

David de Kabouter (1988-1990)

De Nederlandse illustrator Rien Poortvliet maakte in 1976 het boek 'Leven en werk van de kabouter',… Lees meer
Dappere Dodo

Dappere Dodo (1955-1964)

Het marionettentheater van Bert Brugman was al betrokken bij de experimentele… Lees meer
De Stop en Stap Show

Stop en Stap Show, De (1986)

Omschrijving Nederlandse kinderserie om kinderen kennis te laten maken met de verkeersregels met de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven