Kuifje en de ZonnetempelNadat de Belgische filmstudio Belvision tussen 1959 en 1963 acht albums van Kuifje bewerkt had tot een tekenfilmserie werden in 1969 de verhalen 'De zeven kristallen bollen' uit 1948 en 'De zonnetempel' uit 1949 samengebracht in één bioscoopfilm. De Franse studio Dargaud nam ook deel aan het project. Zoals uit de titel blijkt ligt de nadruk op het album 'De zonnetempel'. Het voorafgaande verhaal over zeven geleerden die in Peru de mummie ontdekken van de Inca-prins Raspar Capac en mee naar Europa nemen wordt samengevat in de eerste tien minuten van de film.

Kuifje en de ZonnetempelTijdens een televisie-uitzending vertelt een deskundige dat na terugkomst in Europa zes expeditieleden werden getroffen door een geheimzinnige slaapziekte. Hoewel hij niet bij naam wordt genoemd valt in de deskundige Hergé, de tekenaar van Kuifje, te herkennen. Op kasteel Molensloot logeert een radeloze professor Bergamotte, de zevende geleerde, en in het bezit van de mummie. Kuifje kan niet voorkomen dat ook hij bedwelmd wordt en dat professor Zonnebloem, in het bezit van een armband van de mummie, door onbekenden ontvoerd wordt. Kuifje en kapitein Haddock ontdekken dat de professor is meegenomen naar Peru.

Kuifje en de ZonnetempelSamen met de stuntelige detectives Jansen en Janssen zetten ze de achtervolging in, waarbij ze hulp krijgen van het jongetje Zorrino. Hij wijst hen de weg naar de zonnetempel van de Inca's. In de tempel, hoog in de bergen, zou de professor worden vastgehouden. Voor deze verfilming componeerde niemand minder dan Jacques Brel twee liedjes, die in de film door Zorrino worden gezongen maar helaas in de Nederlandse versie ontbreken. Ook de begintitels zijn ingekort waardoor de film in totaal acht minuten korter is dan de oorspronkelijke versie. Het verhaal van 'De zonnetempel' is behalve als film ook bewerkt tot televisieserie, computerspel en musical. 

Drie jaar na deze tekenfilm maakte Belvision nog een Kuifjefilm, Kuifje en het Haaienmeer, die niet gebaseerd is op een bestaand album. Door geldgebrek moest de studio eind jaren '70 noodgedwongen haar deuren sluiten.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 3 mei 2008
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© Dargaud Films/Belvision/Casterman

1000 Resterende tekens


Bart1980
Ik heb 3 weken geleden de dvd Kuifje en de zonnetempel de bioscoop versie gekocht, ik was hier aangekomen via een mailadres op deze site van ene Keske.Helaas was de dvd defect en heb ik de dvd terug gestuurd, zodat ik een nieuwe kon ontvangen. Maar helaas niets ontvangen en zijn mailadres werkte ineens niet meer.Dus mijn tip, kijk uit wat je koopt er zitten oplichters tussen.Bart.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bollie Blauw

Bollie Blauw (1978)

Omschrijving Britse tekenfilmserie over een olifantje dat door een kapotte vulpen helemaal blauw… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

The Muppet Movie

Muppet Movie, The (1979)

Na drie succesvolle jaren Muppet Show maakten de muppets de overstap van televisie naar het witte… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Duupje

Duupje (1991)

Omschrijving Vlaamse kinderserie over een jongen die telkens weer de dupe ("het duupje") is,… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven