Lady en de VagebondDe vijftiende lange tekenfilm van Walt Disney vond zijn oorsprong in de jaren 30 toen Joe Grant, één van de medewerkers van de Disney Studio’s, een tekening liet zien die hij gemaakt had van zijn hond Lady. Walt Disney moedigde hem aan meer tekeningen te maken en er een verhaal bij te schrijven als basis voor een tekenfilm. Grant bedacht onder meer dat Lady minder aandacht zou krijgen van haar baasjes als er een baby werd geboren en het bezoek van een schoonmoeder met haar gemene Siamese katten. Deze elementen zouden in de uiteindelijke film terechtkomen maar Walt Disney vond het verhaal te mager en Lady te lief als basis voor een tekenfilm.

Lady en de VagebondToen hij een paar jaar later het korte verhaal “Happy Dan the cynical dog” van Ward Greene las leek hem dat een goed uitgangspunt voor de film maar door de Tweede Wereldoorlog bleef het project lang op de plank liggen. Begin jaren 50, toen de Disney studio’s weer winstgevend werden, kreeg Ward Greene het verzoek zijn verhaal tot roman te bewerken. Walt Disney had inmiddels de naam Tramp bedacht voor de tegenspeler van Lady. Joe Grant was een paar jaar eerder met ruzie vertrokken en zijn naam werd nergens meer genoemd, ondanks dat Lady zijn hond was geweest. Het verhaal werd gesitueerd in een Amerikaans stadje, ergens rond het jaar 1910.

Lady en de VagebondDe hele film werd gemaakt vanuit het oogpunt van de honden. Hoe de bazin van Lady heet wordt nergens vermeld omdat haar man Jim haar altijd Lieverd noemt. Lady groeit op in de betere buurt van de stad en is bevriend met de honden Jock en Snuffel. Als ze door een samenloop van omstandigheden de zwerfhond Vagebond leert kennen verandert dat haar beschermde leventje volkomen. Door hem maakt ze kennis met andere honden die in het asiel een onzekere toekomst hebben en beleeft ze een romantisch diner met een bord spaghetti. Als Vagebond een rat verjaagt uit het huis van Lady wordt hij in de familie opgenomen en stichten zij zelf een gezin.

Lady en de VagebondDe film werd uitgebracht in CinemaScope, een nieuw breedbeeldformaat wat de tekenaars de gelegenheid gaf de honden van links naar rechts door het beeld te laten rennen. Tal van honden en andere dieren werden daarom uitvoerig bestudeerd en de decors werden zoveel mogelijk vanuit het gezichtspunt van de honden gemaakt. Toen de film voltooid was bleek dat lang niet alle bioscopen films in CinemaScope konden projecteren en werd noodgedwongen een tweede versie met aangepaste animatie in het standaardformaat gemaakt. Bijzonder was de medewerking van de befaamde zangeres Peggy Lee, zij schreef en zong enkele liedjes en sprak vier stemmen in.

Lady en de VagebondIn Nederland was de film een half jaar na de Amerikaanse première te zien in een Nederlandse versie met een uitgebreide stemmencast waarvan de meeste namen afkomstig waren uit de hoorspelkern. Ruim twintig jaar later was ‘Lady en de Vagebond’ bij heruitbreng in de bioscoop tijdens de Paasvakantie de eerste Disneyfilm die een nieuwe nasynchronisatie kreeg. In 2001 verscheen een vervolg dat direct op video en dvd werd uitgebracht, ‘Lady en de vagebond II: Rakkers avontuur’. Rakker was aan het einde van de eerste film al even te zien en in het vervolg blijkt dat hij veel op zijn vader lijkt.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 26 juli 2013
Laatste aanvulling: 19 juli 2016

© Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Henk Temming - De Hulpsinterklaas

Henk Temming - De Hulpsinterklaas (1992)

Als zanger en tekstschrijver van Het Goede Doel maakte Henk Temming na het einde van deze groep in… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Paard van Sinterklaas

Paard van Sinterklaas, Het (2007)

Wanneer Winky Wong zes jaar oud is verhuist ze met haar moeder naar Nederland. Haar vader, die al… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Een Huis in een Schoen

Huis in een Schoen, Een (1971)

De intocht van Sinterklaas in 1971 verloopt weer niet geheel vlekkeloos. Ditmaal heeft de Hoofdpiet… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven