Mary Poppins (1964)

Mary PoppinsDe Australische schrijfster Helen Goff emigreerde in 1924 naar Groot Brittannië waar ze ging publiceren onder de naam P.L. Travers. Tien jaar later had ze haar eerste succes met ‘Mary Poppins’, een kinderboek over een niet alledaagse gouvernante. Een tweede boek volgde in 1935. Niet lang daarna werd ze benaderd door Walt Disney die de boeken wilde verfilmen, onder meer omdat zijn dochters ze graag lazen. Travers wees het aanbod af, ze vond dat een film, en zeker een tekenfilm, geen recht zou doen aan haar personages. In de loop der jaren bleef Disney aanhouden, pas na twintig jaar kreeg hij toestemming.

Mary PoppinsDat lukte pas nadat hij Travers had kunnen overtuigen dat hij een speelfilm met echte acteurs zou maken en alleen als de schrijfster het scenario zou goedkeuren. Bovendien zou ze naast een honorarium ook een percentage van de winst krijgen. De samenwerking zou moeizaam verlopen, vooral voor de broers Sherman die de liedjes schreven. Het verhaal speelt zich af in London aan het begin van de twintigste eeuw. Aan de Cherry Lane woont de familie Banks, bestaande uit vader George, moeder Winifred en de kinderen Jane en Michael. De kinderen worden vooral opgevoed door kindermeisjes die niet lang blijven omdat de kinderen ongehoorzaam zijn.

Mary PoppinsWanneer meneer Banks, die bij een bank werkt, een advertentie plaatst voor een nieuwe kinderjuf worden alle kandidaten letterlijk weggeblazen door Mary Poppins die met haar paraplu komt aan vliegen. Als enige sollicitant wordt ze aangenomen. De kinderen zijn al snel van haar onder de indruk, want ze blijkt magische krachten te hebben. Mary laat de kinderen ook kennismaken met Bert, die onder meer eigenaar van een eenmansorkest, straattekenaar en schoorsteenveger is. Mary en Bert nemen de kinderen ook mee voor een wandeling in één van Berts krijttekeningen. Deze scènes zijn geheel geanimeerd, met uitzondering van de vier hoofdrolspelers.

Mary Poppins

Na afloop van de première liet P.L. Travers aan Walt Disney weten dat de tekenfilmfragmenten uit de film verwijderd moest worden, maar daar wilde hij niets weten. De film werd een enorm succes en won vijf Oscars, waaronder voor Julie Andrews in haar filmdebuut. Travers was echter niet tevreden, ondanks dat ze financieel meeprofiteerde weigerde ze tot haar dood in 1996 toestemming te geven voor vervolgfilms. Over het tot stand komen van de film werd in 2013 de film ‘Saving Mr. Banks’ gemaakt met Emma Thompson als P.L. Travers en Tom Hanks als Walt Disney. Tijdens de aftiteling zijn bandopnamen van de echte Travers te horen waarin zij het script becommentarieert.

Haar erfgenamen lijken geen moeite te hebben met een nieuwe Mary Poppinsfilm. De vervolgfilm ‘Mary Poppins returns’ werd in 2016 door de Disney Studio’s aangekondigd en was in december 2018 te zien in de bioscoop.
 
 


Publicatiedatum: 21 januari 2017
Laatste aanvulling: 17 augustus 2019

© Walt Disney Productions

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Meer televisie-sentiment

Robin Hood

Robin Hood (1964-1966)

Commerciële televisie was er al in 1964, toen op 15 augustus TV Noordzee van start ging. Deze… Lees meer
Dodger, Bonzo en de rest

Dodger, Bonzo en de rest (1986)

Omschrijving Britse jeugdserie over een groep kinderen in een Londens kindertehuis. Lees meer
Spongebob Squarepants

SpongeBob Squarepants (vanaf 2002)

De optimistische, lieve en eerlijke zeespons SpongeBob woont op de bodem van de oceaan in het… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven