Peter en de Vliegende AutobusNadat hij door een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen heeft de 12-jarige Peter moeite om zijn draai weer te vinden in de klas. Hij heeft een leerachterstand en zijn klasgenoten zijn niet allemaal even aardig. Sommigen doen hun best om hem te helpen maar Peter maakt het hen niet altijd makkelijk. Toevallig komt Peter er achter dat professor Drijfhout en zijn stuntelige zoon Felix een bijzondere uitvinding hebben gedaan, de zerostraler. Dit apparaat kan gewichtloosheid veroorzaken. Peter hoopt dat de professor zijn uitvinding wil afstaan voor de sprookjesmusical die zijn klas gaat opvoeren, zodat de elfjes uit het verhaal echt kunnen zweven.

Peter en de Vliegende AutobusMaar de uitvinder ziet Peter en zijn klasgenootje Els als indringers, net als de geheimzinnige man die steeds vermomd zijn laboratorium probeert binnen te komen. Hij lijkt ook gehoord te hebben van de opmerkelijke uitvinding. Els heeft nog wel toverballen van Felix gekregen, niet wetende dat deze met de zerostraler zijn bewerkt. Als tijdens de busreis naar het zomerkamp het snoepgoed per ongeluk door het gangpad rolt begint de autobus op te stijgen. Vader en zoon Drijfhout zien de bus zweven en denken dat de kinderen de zerostraler hebben gestolen. Ze zetten de achtervolging in, net als de man met de vermommingen.

Peter en de Vliegende AutobusEen poging om de autobus aan een kerk vast te maken mislukt waardoor de buschauffeur alleen op de torenspits komt te zitten. Wanneer de toverballen uitgewerkt raken begint de bus langzaam te zakken en komt midden in de Efteling terecht. Als Peter de professor en Felix heeft kunnen overtuigen dat hij de zerostraler niet heeft gestolen, bedenkt hij een plan om de echte dief te verrassen, wat leidt tot een wilde achtervolging door het sprookjespark. Uiteindelijk blijkt de zaak anders in elkaar te zitten dan iedereen denkt, maar Peter voelt zich weer geaccepteerd door zijn klasgenoten.

Peter en de Vliegende AutobusDeze film werd in de zomer van 1976 opgenomen in de Cinétone Studio in Duivendrecht en op locatie gefilmd in onder andere Roosendaal, de Eemnesser polder, de voormalige jongensschool St Lambertus in Wouw, de Oude Kerk in Soest, de Domeinweg in Hilversum (het huis van de professor) en de Efteling. Op de weide waar de autobus landt, de St. Nicolaesplaats, bevindt zich tegenwoordig het plein waaraan Villa Volta ligt. Rond het maken van deze destijds spectaculaire film - het was met een budget van 600.000 gulden op dat moment de duurste jeugdfilm ooit - maakte de AVRO het televisieprogramma Weet je wel dat op eerste kerstdag 1976 werd uitgezonden.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© Castor Films/Just4Kids

1000 Resterende tekens


wendy hanemaayer
ja meer van dat op de tvop nostalgie of in plaats van een moderne zapp filmzouden ze er naar kijken ons jonge grut
frits langendijk
Maarten van Kruijssen is ruim 25 jaar geleden geëmigreerd naar West-Canada, waar hij banketbakker-traiteur is geworden.
Frank de Bruin
Zeker een spannende film. Heb de film op video en op dvd en heb hem ooit van televisie opgenomen toen het in 1987 op de buis kwam. Sommige scenes zijn helaas weggevallen zoals dat Felix zegt:Pa ik heb je al zo vaak gezegd dat je de boel niet zo hoog op moet stape stapelen in de provisiekast. Dit zegt ie maar in de video en dvd versie valt de zin weg en de scene dat Alfons Punt door de Efteling loopt en de kabouters die hem in de val proberen te lopen zeggen:daar komt ie weg is weggevallen. Ja toen was de Efteling nog een sprookjes en speeltuinpark. Een prachtrol is die natuurlijk van Lex Goudsmit een ontzettend aardige man ik heb de eer gehad hem ooit is te ontmoeten dat was op het Station van Hilversum Noord in 1991. Lex had net een intervieuw gehad bij de KRO en toen heb ik nog een handtekening van hem gekregen. Ook een leuke rol van Martin Brozius als die onhandige Felix. Maarten van Kruijssen hebben we daarna nooit meer iets van gehoord. Hij is nu inmiddels 44 jaar (29 maart 1964). Marcel Majoor die Freddie speelde heeft nog meegewerkt aan een programma meen ik bij de AVRO waar die een nog jonge Linda de Mol aankondigde.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Intocht Sinterklaas 1970 (Piet Romer, Adrie van Oorschot en Mies Bouwman)

Landelijke Sinterklaas Intocht (vanaf 1952)

De verjaardag van Sinterklaas werd voor het eerst op 5 december 1952 op televisie gevierd. De Sint… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Peppi & Kokki - Hulpjes van Sinterklaas

Peppi & Kokki - Hulpjes van Sinterklaas

Uitgebracht: Bridge Entertainment Group Speelduur: 30 minuten Extra: Geen Omschrijving Peppi en… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Het boek van Jaap

Boek van Jaap, Het (1979)

Op 17 november 1979 werden Sinterklaas en zijn pieten in Rotterdam verwelkomd door een heleboel… Lees meer