Peter en de Vliegende Autobus (1976)

Peter en de Vliegende AutobusNadat hij door een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen heeft de 12-jarige Peter moeite om zijn draai weer te vinden in de klas. Hij heeft een leerachterstand en zijn klasgenoten zijn niet allemaal even aardig. Sommigen doen hun best om hem te helpen maar Peter maakt het hen niet altijd makkelijk. Toevallig komt Peter er achter dat professor Drijfhout en zijn stuntelige zoon Felix een bijzondere uitvinding hebben gedaan, de zerostraler. Dit apparaat kan gewichtloosheid veroorzaken. Peter hoopt dat de professor zijn uitvinding wil afstaan voor de sprookjesmusical die zijn klas gaat opvoeren, zodat de elfjes uit het verhaal echt kunnen zweven.

Peter en de Vliegende AutobusMaar de uitvinder ziet Peter en zijn klasgenootje Els als indringers, net als de geheimzinnige man die steeds vermomd zijn laboratorium probeert binnen te komen. Hij lijkt ook gehoord te hebben van de opmerkelijke uitvinding. Els heeft nog wel toverballen van Felix gekregen, niet wetende dat deze met de zerostraler zijn bewerkt. Als tijdens de busreis naar het zomerkamp het snoepgoed per ongeluk door het gangpad rolt begint de autobus op te stijgen. Vader en zoon Drijfhout zien de bus zweven en denken dat de kinderen de zerostraler hebben gestolen. Ze zetten de achtervolging in, net als de man met de vermommingen.

Peter en de Vliegende AutobusEen poging om de autobus aan een kerk vast te maken mislukt waardoor de buschauffeur alleen op de torenspits komt te zitten. Wanneer de toverballen uitgewerkt raken begint de bus langzaam te zakken en komt midden in de Efteling terecht. Als Peter de professor en Felix heeft kunnen overtuigen dat hij de zerostraler niet heeft gestolen, bedenkt hij een plan om de echte dief te verrassen, wat leidt tot een wilde achtervolging door het sprookjespark. Uiteindelijk blijkt de zaak anders in elkaar te zitten dan iedereen denkt, maar Peter voelt zich weer geaccepteerd door zijn klasgenoten.

Peter en de Vliegende AutobusDeze film werd in de zomer van 1976 opgenomen in de Cinétone Studio in Duivendrecht en op locatie gefilmd in onder andere Roosendaal, de Eemnesser polder, de voormalige jongensschool St Lambertus in Wouw, de Oude Kerk in Soest, de Domeinweg in Hilversum (het huis van de professor) en de Efteling. Op de weide waar de autobus landt, de St. Nicolaesplaats, bevindt zich tegenwoordig het plein waaraan Villa Volta ligt. Rond het maken van deze destijds spectaculaire film - het was met een budget van 600.000 gulden op dat moment de duurste jeugdfilm ooit - maakte de AVRO het televisieprogramma Weet je wel dat op eerste kerstdag 1976 werd uitgezonden.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© Castor Films/Just4Kids

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

wendy hanemaayer
ja meer van dat op de tvop nostalgie of in plaats van een moderne zapp filmzouden ze er naar kijken ons jonge grut
frits langendijk
Maarten van Kruijssen is ruim 25 jaar geleden geëmigreerd naar West-Canada, waar hij banketbakker-traiteur is geworden.

Meer televisie-sentiment

Zeeuws Meisje

Zeeuws Meisje (1997)

Nederland in de tweede helft van de 21ste eeuw: het land is er slecht aan toe want sinds de Grote… Lees meer
The Great Muppet Caper

Great Muppet Caper, The (1981)

Na de 'Muppet Movie' hadden de muppets de smaak van het filmen te pakken en voor hun tweede… Lees meer
Kids

Kids (1987)

Omschrijving Canadese jeugdserie over de dagelijkse belevenissen van een groepje kinderen in een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven