Pinokkio (1940)

PinokkioNog voordat 'Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen' in de bioscoop te zien was kondigde Walt Disney al zijn tweede getekende speelfilm aan. Het zou een bewerking worden van "Pinokkio", Carlo Collodi's verhaal over een marionet die tot leven komt. Meer nog dan bij eerdere producties werd er gebruik gemaakt van de speciaal voor de Disney Studio's ontworpen multiplane camera. Hierdoor krijgen de tekeningen meer diepte doordat er verschillende lagen tegelijk gefilmd worden. Een fraai voorbeeld is de openingsscène waarbij de camera langzaam over het stadje glijdt en inzoomt op de werkplaats van Gepetto.

PinokkioWalt Disney tekende niet zelf maar had wel duidelijke ideeën over hoe de personages eruit zou moeten zien. Zo bepaalde hij dat Pinokkio meer op een jongetje zou moeten lijken dan op een harlekijn zoals hij gebruikelijk werd afgebeeld op illustraties. Ook kreeg Japie Krekel een grotere rol dan in het boek. Hij vertelt het verhaal vanaf het moment dat hij op een avond schuilt in de werkplaats van de timmerman Gepetto die net een houten pop heeft gemaakt. Hij zou het liefst een eigen zoon hebben, en zijn wens wordt werkelijkheid als de Blauwe Fee de marionet tot leven wekt. Omdat Pinokkio nog veel moet leren wijst ze Japie Krekel als zijn geweten aan.

PinokkioGepetto is dolblij maar de nieuwsgierige Pinokkio gaat al snel de fout in als hij niet naar school, maar met de vos Jantje Fatsoen en de kat Gideon meegaat. Zij verkopen hem aan de poppenspeler Stromboli die Pinokko in zijn theater laat optreden. De Blauwe Fee heeft beloofd Pinokkio in een echte jongen te veranderen als hij zich gedraagt. Hij heeft nog een lange weg te gaan en iedereen kan zien als hij liegt doordat zijn neus steeds langer wordt. In de film is dit een komisch moment geworden: Pinokkio's neus wordt niet alleen langer, er groeien ook blaadjes uit waar uiteindelijk zelfs een vogelnestje tussen zit.

PinokkioVanwege de Tweede Wereldoorlog werd de film in veel landen, waaronder Nederland, jaren later pas uitgebracht. Voor de Disney Studio's betekende dit een groot financieel verlies, het zou lang duren voordat de film uit de kosten was. Wel kreeg Walt Disney veel waardering voor zijn verbeelding van het verhaal. Het weerhield hem er niet van door te gaan met het maken van lange tekenfilms. In het begin van de film kondigt hij al twee nieuwe producties aan: op de boekenplank, waar Japie Krekel het Oscarwinnende liedje 'When you wish upon a star' ('Als er eens een ster verschiet') zingt, staan naast "Pinocchio" ook "Peter Pan" en "Alice in Wonderland".
 
 


Publicatiedatum: 27 december 2009
Laatste aanvulling: 28 dfecember 2016

© Walt Disney Productions

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Wim Smit
Ooit is Pinokkio, met Ko van Dijk als Jantje Fatsoen, op de tv uitgezonden. Die heb ik toen opgenomen op video. Deze uitvoering was stukken beter dan de versie van 1995.De videoband is inmiddels verkruimeld, maar ik zou die versie echt graag willen hebben.
cartoonboy
pinokkio is nog steeds leuk

Meer televisie-sentiment

Dragonball Z

Dragonball Z (2001)

Omschrijving Japanse futuristische tekenfilmserie over Goku, een krijger met bijzondere krachten,… Lees meer
De Pruikenmaker en de Prins

Pruikenmaker en de prins, De (1959)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over prins Boudewijn die voor zijn huwelijk z?n onderdanen wil… Lees meer
Animaniacs

Animaniacs (1997-1998)

Deze tekenfilm is een reeks met daarin verschillende series. De show is ontstaan uit een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven