Pippi in Taka-Tuka-Land (1970)

Pippi in Taka-Tuka-LandNa twee films die waren samengesteld uit scènes van de televisieserie Pippi Langkous werd de derde film speciaal gemaakt voor de bioscoop. Het verhaal is geheel gebaseerd op het derde boek dat Astrid Lindgren schreef over het sterkste meisje ter wereld, dat begint als Tommy en Annika bij Pippi logeren en ze een fles met een briefje ontdekken in het water. De flessenpost blijkt afkomstig te zijn van Pippi’s vader, kapitein Efraim Langkous. Hij is gevangen genomen door piraten die zijn schip hebben gekaapt en zijn bemanning op een onbewoond eiland hebben achtergelaten.

Pippi in Taka-TukalandIn ruil voor zijn vrijlating willen de piraten weten waar de schat van Pippi’s overgrootvader Fabian verborgen ligt. Pippi gaat direct op pad met haar zelfgebouwde luchtbed: een heteluchtballon met in plaats van een mandje een groot bed. Tommy, Annika en het aapje meneer Nilsson gaan ook mee. Al snel laten ze Zweden achter zich totdat het luchtbed op een berg strandt. Met behulp van oude fietsen en stukken hout die het drietal op een vuilnisbelt vindt wordt een vliegfiets in elkaar gezet. Hiermee weten Pippi en haar vrienden een eiland in de Stille Zuidzee te bereiken. Even lijkt het erop dat ze niet verder kunnen, totdat de zeerovers het eiland bezoeken.

Pippi in Taka-TukalandMet een list weten Pippi, Tommy en Annika het piratenschip in handen te krijgen en gaan ze op weg naar Taka-Tukaland. Daar wordt Pippi's vader gevangen gehouden in het zeeroversnest van Bloed Barend en Messen Jochem. Uiteraard weet Pippi hem te bevrijden om vervolgens op zoek te gaan naar het eiland waar de bemanning vastzit en de schat van zeeroveropa Fabian verstopt is. Astrid Lindgren baseerde kapitein Langkous op de zeeman Carl Petterson. Hij leed in 1904 schipbreuk en spoelde als enige overlevende aan op het eiland Tabar, in Papoea-Nieuw-Guinea. Hij sloot vriendschap met de kannibalen en trouwde met de dochter van het stamhoofd.

Pippi in Taka-TukalandZijn avontuurlijke leven werd uitgebreid beschreven in de Zweedse kranten. Wat Astrid Lindgren niet wist is dat hij op Tabar goud had gevonden en dus ook een schat had ontdekt. Over het leven van Carl Petterson en de overeenkomsten met Pippi’s vader schreef Joakim Langer een boek. Dat was niet geheel toevallig: als buurjongetje van regisseur Olle Hellbom had hij in de serie mogen meespelen als klasgenoot van Tommy en Annika. Taka-Tukaland is een verzonnen naam, voor de film werd behalve in Zweden gefilmd op het Caribische eiland Barbados. Tijdens de tocht met het luchtbed is onder andere het havenstadje Budva in Montenegro te zien.
 
 


Publicatiedatum: 25 januari 2011
Laatste aanvulling: 21 december 2017

© Beta Film-Iduna Film/KB Nord-Art/Moefie Klub

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

De Meerkoetclub

Meerkoetclub, De (1985)

Omschrijving Britse jeugdserie over een broer en een zus die tijdens hun vakantie gaan logeren bij… Lees meer
De Jongens Veerman

Jongens Veerman, De (1982)

Wanneer de ouders van de 14-jarige Martin en de 10-jarige Ronnie Veerman alleen nog maar ruzie… Lees meer
Tarzan

Tarzan (2000)

Omschrijving Frans-Canadees-Mexicaanse avonturenserie over Tarzan uit de jungle, werd in 1991 al in… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven