Pippi Langkous (1969)

Pippi LangkousNadat de opnamen voor de televisieserie Pippi Langkous waren afgerond besloot de Duitse producent Beta-Film, die de reeks had meegefinancierd, om de 13 afleveringen te hermonteren en in de bioscoop uit te brengen als twee speelfilms. Zo waren in 1969 dezelfde avonturen in Zweden op televisie en in Duitsland in de bioscoop te zien. In Nederland werd ook voor de televisie gekozen maar nadat er één aflevering was uitgezonden mocht de serie niet verder worden vertoond zolang de films nog in de Duitse bioscopen draaiden. Omdat de films veel succes hadden werden er nog twee vervolgfilms gemaakt, die ook in Zweden eerst in de bioscoop werden uitgebracht.

Pippi LangkousDe eerste film begint met de 9-jarige Tommy en zijn 8-jarige zusje Annika die op weg naar school iedere dag langs de leegstaande villa Kakelbont komen. Wanneer ze eens binnen gaan kijken blijkt er net een nieuwe bewoonster te zijn: Pippi Langkous. Ze heeft twee staarten, slaapt met haar voeten op het hoofdkussen en doet precies waar ze zin in heeft. Haar moeder woont in de hemel en haar vader is kapitein op zee, maar Pippi is niet alleen want ze heeft haar paard Witje en haar aapje meneer Nilsson meegenomen. Bovendien kan ze prima voor zichzelf zorgen dankzij een grote tas met goudstukken.

Pippi LangkousZe moet wel uitkijken voor de klunzige boeven Donder-Kareltje en Blom die het geld proberen te stelen. Tommy en Annika worden al snel haar beste vrienden, tot ergernis van hun tante Pastellia. Zij vindt dat Pippi naar een kindertehuis moet en stuurt de agenten Kling en Klang op haar af. Ze weten niet dat Pippi heel sterk is en hen met gemak tegelijk optilt en wegjaagt. Pippi koopt vervolgens een snoepwinkel leeg en trakteert alle kinderen van het dorp. Ook boent ze de vloer door borstels aan haar voeten te binden, zet een theekransje van de moeder van Tommy en Annika op stelten en maakt een tochtje met de heteluchtballon die ze op zolder van de villa vindt.

Pippi LangkousWanneer ze op een avond thuiskomt staat Pippi een verrassing te wachten. Haar vader, kapitein Efraim Langkous, is Pippi komen opzoeken om haar mee te nemen op zijn volgende zeereis. Pippi staat voor een dilemma: kiest ze voor het avontuur door met haar vader mee te gaan of blijft ze bij haar beste vrienden Tommy en Annika? Nadat in de eerste helft van 1972 de complete serie was uitgezonden werd in de zomer uiteindelijk ook de film in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, gevolgd door de drie andere films. Tot ver in de jaren ’90 waren de tijdloze avonturenfilms van Pippi regelmatig in kindermatinees te zien en de laatste jaren tijdens schoolvakanties ook op televisie.
 
 


Publicatiedatum: 30 december 2010
Laatste aanvulling: 21 december 2017

© Beta Film-Iduna Film/KB Nord-Art/Sveriges Television/Moefieklub

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Batman

Batman (1966)

Het eerste seizoen van Batman op de televisie was in Amerika een groot succes. In andere delen van… Lees meer
Tarzan

Tarzan (2000)

Omschrijving Frans-Canadees-Mexicaanse avonturenserie over Tarzan uit de jungle, werd in 1991 al in… Lees meer
BB de Beer

BB de Beer (1993)

Herman van Veen liep jarenlang rond met een idee over een reuzenteddybeer die van de sterren op de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven