Q & Q (1978)

Q & QDoor het succes van de twee series van Q & Q kreeg de KRO veel verzoeken voor herhalingen. Dat was bij de tweede serie, die als ondertitel Kunst- & Vliegwerk had gekregen, jarenlang niet mogelijk omdat er problemen waren met het geluid. Wel was er een speelfilmversie van de tweede reeks gemaakt. Hiervoor waren de 13 afleveringen met een speelduur van ruim zes uur teruggebracht tot nog geen anderhalf uur. Gevolg was dat alle zijlijnen in het verhaal kwamen te vervallen, met name de scènes die betrekking hebben op de organisatie van het eeuwfeest en het kerkorgel dat boer Zwartjes wil verkopen.

Q & QMaar voor wie de serie niet gezien heeft blijft de film over de kunstroof die Wilbur en Aristides oplossen moeilijk te volgen. Het tweetal raakt bij toeval bij de diefstal van een aantal kostbare schilderijen betrokken als Wilbur aan de telefoon een flard van een ander gesprek opvangt over een schietpartij die vlak na de roof plaatsvond. Samen met de opa van Aristides gaan ze naar de politie maar die neemt het verhaal niet serieus. Wilbur en Aristides besluiten daarom zelf op onderzoek te gaan, waarbij ze hulp krijgen van Akkie, dochter van inspecteur Swaan die belast is met het onderzoek naar de schilderijenroof.

Q & QZe ontdekken dat de bibliotheek een belangrijke rol speelt bij de verdwijning van de kunstwerken en komen zelfs op het spoor van een goudtransport waarbij Belgische en Chinese gangsters zijn betrokken. Dankzij Q en Q komt alles toch nog goed, al is het agent Mudde ("ja-ja-ja-ja") die met de eer gaat strijken. Op 25 oktober 2004 vond een bijzondere vertoning van de film plaats in het Filmmuseum. Dankzij Irène Tewes, productie-assistente en weduwe van producent Carl Tewes, kon een nieuwe print van de film gemaakt worden en deze werd vertoond in aanwezigheid van een groot aantal makers van beide series.

Inmiddels is de tweede serie geheel compleet op dvd verschenen. De filmkopie die in 2004 is vertoond bevindt zich nu in de collectie van het Amsterdamse Filmmuseum.

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor de afbeelding van de filmposter
Laatste aanvulling: 28 juli 2015

© Carl Tewes Filmprodukties B.V.

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Nancy Roland
Leuk om te zien maar de eerste serie vond ik veel beter.
Arjan de V
Wat geweldig dat iemand van bijna 18 dit nog leuk vind. Ik heb met groot plezier nar de eerste serie gekeken. Deze is nog eens herhaald in 1983 of 1984, toen heb ik hem gezien. ik was 11 of 12. Mijn ouders raadden mij aan te kijken omdat het geweldig zou zijn. Nou daar ehb ik dus nooit spijt van gehad.

Meer televisie-sentiment

The Real Ghostbusters

Real Ghostbusters, The (1987-1990)

De film 'Ghostbusters' was in 1984 de bioscoophit van het jaar. Een vervolg kon dus niet… Lees meer
Wizzy & Woppy

Wizzy & Woppy (2000-2005)

Elke dag wanneer dierenverkoper meneer Bram zijn winkel sluit, komen de muizen Wizzy en Woppy uit… Lees meer
De Elfenheuvel

Elfenheuvel, De (2011)

Omschrijving Vlaamse jeugdserie over de elfenprins Dagmar die verbannen wordt naar de wereld van de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven