RatatouilleRemy is een rat die samen met een grote groep andere ratten, waaronder zijn vader en zijn broer, ergens op het Franse platteland woont. Terwijl de andere ratten zich vooral bezighouden met het zoeken naar eten in vuilnisbakken wil Remy meer dan alleen afval eten. Hij heeft een verfijnde neus en smaak die hem naar de nabijgelegen boerderij brengen. Daar ziet hij op televisie het kookprogramma van de vermaarde chefkok Auguste Gusteau, tevens schrijver van het boek “Iedereen kan koken”. Dat inspireert Remy om ook kok te worden. Als de ratten worden ontdekt door de bewoonster vluchten ze het riool in waar Remy de anderen uit het oog verliest.

RatatouilleWeer boven de grond ziet Remy dat hij in Parijs is terecht gekomen en vindt het restaurant van Gusteau. De kok is intussen overleden en het restaurant wordt nu geleid door de driftige Skinner. Hij is vooral bezig met het exploiteren van Gusteau’s goede naam door magnetronmaaltijden met zijn beeltenis op de markt te brengen. Hierdoor heeft het restaurant al twee van de vijf Michelinsterren verloren. Tegelijk met Remy arriveert ook Alfredo Linguini die solliciteert als keukenhulp. Vanuit het dakraam ziet Remy dat hij de soep verknoeid en besluit zelf stiekem ingrediënten toe te voegen.

RatatouilleDe soep krijgt veel lof van de klanten maar Remy wordt gesnapt en door Linguini gevangen. De jongste kok moet van Skinner de rat verdrinken en de soep opnieuw maken. Hij begrijpt dat hij dat niet zonder Remy kan. Verstopt onder zijn koksmuts lukt het de talentvolle rat om Linguini de juiste aanwijzingen te geven. Al snel krijgt het restaurant zijn goede naam weer terug en wil ook de gevreesde criticus Anton Ego weer komen eten. Tot verdriet van Remy vertelt Linguini in de pers dat hij alleen verantwoordelijk is voor het succes en tot overmaat van ramp staat de rattenkolonie onder leiding van zijn vader ook op de stoep van het restaurant.

RatatouilleAls alles fout dreigt te lopen onthult Linguini aan zijn collega’s dat niet hij maar Remy de echte chefkok is. Zij willen echter niet met een rat samenwerken en nemen ontslag. Linguini en Remy lijken er alleen voor te staan en besluiten voor Anton Ego ratatouille te maken. Het gerecht zoals het in de film gemaakt wordt is gebaseerd op een recept van de Amerikaanse kok Thomas Keller. Regisseur Brad Bird bezocht zijn restaurant The French Laundry in Californië om te zien wat er in een keuken van een toprestaurant allemaal gebeurd. Een team van Pixar ging ook naar Parijs om inspiratie op te doen wat onder meer resulteerde in enkele fraaie scènes van de lichtstad.

Het personage van Skinner werd losjes gebaseerd op acteur Louis de Funès, die vaak drukke types speelde. Anton Ego werd gemodelleerd naar Louis Juvet, een andere Franse acteur. Voor de animatoren was het vooral een uitdaging om het vele eten dat in de film voorkomt er zo smakelijk mogelijk uit te laten zien. Ter promotie wilde Disney een chardonnay uitbrengen maar omdat een tekenfilmfiguur op een etiket kinderen zou kunnen aanzetten tot het drinken van wijn werd dit idee uiteindelijk niet uitgevoerd.

 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 12 oktober 2013
Laatste aanvulling: 28 december 2016

© Pixar Animation Studios/Walt Disney Productions

1000 tekens over


Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Koen Kampioen

Koen Kampioen (2012)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over de 12-jarige Koen die speelt in de D1 van voetbalclub FC… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De prins en de arme jongen

Prins en de Arme Jongen, De (1977)

Omschrijving Britse jeugdserie over een prins en een gewone jongen die zoveel op elkaar lijken dat… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Sandokan

Sandokan (1976)

Omschrijving Italiaans-Frans-Duitse avonturenserie over de legendarische vrijheidsstrijder… Lees meer

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven