Robin Hood (1973)

Robin HoodAl sinds de jaren '30 speelde Walt Disney met het idee om van het Nederlandse dierengedicht "Van den vos Reynaerde" een tekenfilm te maken. Het satirische verhaal werd al in de 13de eeuw geschreven en gaat over de sluwe vos Reinaert die alle andere dieren bedriegt. Walt Disney had onder andere bedacht om korte stukjes van het verhaal te laten zien in 'Schateiland', Disney's eerste speelfilm met echte acteurs uit 1950, als Long John Silver het verhaal aan Jim vertelt. Het bleef bij een idee totdat Ken Anderson, één van Disney's vaste tekenaars, in 1956 enkele schetsen maakte van de hoofdfiguren en een paar jaar later ook een storyboard.

Robin HoodProbleem was dat Reinaert de slechterik van het verhaal is en daarom niet past bij de traditioneel sympathieke Disneyhelden, en uiteindelijk werd het project stopgezet. Begin jaren '70 werd begonnen aan een nieuwe lange tekenfilm, gekozen werd voor Robin Hood. Het was de eerste film zonder inbreng van de inmiddels overleden Walt Disney, en toen men een originele invalshoek zocht suggereerde Ken Anderson de personages door dieren te laten spelen. De tekeningen die hij van Reinaert had gemaakt zorgden ervoor dat Robin Hood een vos werd. In het middeleeuwse verhaal vermomt Reinaert zich onder andere als vrouw en als bedelaar.

Robin HoodDat doet Robin Hood ook in de tekenfilm om de sheriff van Nottingham (een wolf) en prins John (een leeuw) te slim af te zijn. Om op de kosten van de film te besparen werden scènes uit eerdere tekenfilms "gerecycled". Wie goed oplet herkent in de bewegingen van de dansende dieren personages uit 'Sneeuwwitje' en 'Jungle Boek' en in de muzikanten enkele katten uit 'De Aristokatten'. Omdat het verhaal zich afspeelt in Engeland werden voornamelijk Britse acteurs gevraagd de stemmen in te spreken. Aanvankelijk werd er geen Nederlandse nasynchronisatie gemaakt maar verscheen er wel een LP waarop het verhaal en de liedjes in het Nederlands te horen zijn.

Bij de heruitbreng in bioscoop bijna tien jaar later was de film wel geheel Nederlands gesproken en gezongen. Aardig detail is dat Coen Flink en Jules Croiset, die op de plaat respectievelijk prins John en Kleine Jan hadden ingesproken, ook te horen zijn in de film waarbij ze elkaars rol hebben overgenomen.
 
 


Publicatiedatum: 27 juli 2008
Laatste aanvulling: 17 juli 2014

© Walt Disney Productions

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Guillaume Zabou
Hello,I've seen you mentioned Loeki Knol and Bill van Dijk singing in the Dutch version. But did they sing in the LP from 1974 or in the actual movie dub of 1983 ?And for what character did they sing exactly ? Or was they just part of the choir ? I have the DVD credits and saw nowhere the mention of those two singers.Also, do you maybe know who's the female soloist singer who sang the song "Love" ?(Sorry for all the questions)
Bram Scharpach
Geweldige film inderdaad!Ik meende overigens het herkenbare stemgeluid van Loeki Knol bij het liedje "Zo groen als gras" te herkennen, en nu lees ik dat de liedjes door Harrie Geelen, Coen Flink, Loeki Knol en Bill van Dijk gezongen zijn. Maar Bill van Dijk en Loeki Knol spreken toch geen personages in? En welk liedje zingt Bill van Dijk dan? Weet iemand dit?Met vriendelijke groeten,Bram@Br am ScharpachLoeki Knol en Bill van Dijk spreken geen personages in, zij hebben alleen liedjes ingezongen. Bill van Dijk is te horen bij het slotlied, als de koets wegrijdt.

Meer televisie-sentiment

Vrouwtje Bezemsteel

Vrouwtje Bezemsteel (1964-1967)

Na het succes van Okkie Trooy kwam Henk Meijer met een serie losse verhalen die door het heksje… Lees meer
Shinchan

Shinchan (2003)

Omschrijving Japanse tekenfilmserie over het 5-jarige jongetje Shinnosuke Nohara, kortweg Shinchan… Lees meer
Bollie en Billie

Bollie en Billie (1985-1986)

Striptekenaar Jean Roba werkte al een paar jaar voor diverse stripbladen toen hij in 1959 "Bollie… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven