thumb Saludos AmigosOm de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Latijns Amerika te verbeteren werd Walt Disney in 1941 door de Amerikaanse regering gevraagd een rondreis te maken. De keuze was op hem gevallen vanwege de populariteit van Mickey Mouse in Zuid Amerika. Disney wilde zich eigenlijk niet met politiek bemoeien maar nam het aanbod toch aan toen hij subsidie kreeg om een reeks korte tekenfilms te maken over de landen die hij samen met zijn team zou bezoeken. Uiteindelijk werd besloten om vier van deze films samen te voegen tot een lange bioscoopfilm, met als verbindend element 16mm filmopnamen die tijdens de reis waren gemaakt. 

thumb Saludos Amigos 012Ook Walt Disney zelf komt hierbij in beeld. In het eerste deel, "Lake Titicaca", bezoekt Donald Duck het gelijknamige meer dat hoog in het Andesgebergte ligt op de grens van Peru en Bolivia. Hij maakt er kennis met een eigenzinnige lama en met een Incajongetje van wie hij een fluit krijgt. In "Pedro" moet het jonge postvliegtuigje vanuit Santiago in Chili de post ophalen in de Argentijns stad Mendoza. Hiervoor moet hij over het Andesgebergte vliegen en de Aconcagua, de hoogste berg van Zuid Amerika, passeren. Pedro is nog jong en de reis blijkt niet zonder gevaar te zijn. Het idee voor dit deel kregen de tekenaars van Disney toen ze op weg naar Chili zelf over de bergen vlogen.

thumb Saludos Amigos 010Voor het derde deel, "El gaucho Goofy", reist cowboy Goofy naar de Argentijnse pampa's waar hij ervaart hoe gaucho's leven. De achtergronden bij deze tekenfilm zijn geïnspireerd op tekeningen van de schilder F. Molina Campos, die zelf ook even te zien is. Tenslotte wordt Donald Duck in "Aquarelo do Brasil" door de papegaai Joe Carioca uitgenodigd om de samba te dansen en het kleurrijke leven te ontdekken in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Joe Carioca was een nieuw tekenfilmpersonage en zou later veel bekender worden als stripfiguur. Ook was hij te zien in 'The Three Caballeros', de tweede bioscoopfilm die Walt Disney zou maken over Latijns Amerika.

Als dank voor de gastvrijheid ging deze film in Rio de Janeiro in première. Nederland volgde pas na de Tweede Wereldoorlog, met een Nederlandse vertelstem. Vanwege de korte speelduur van 42 minuten werd de film meestal vertoond in combinatie met een andere film. Voor de dvd-release werden 20 seconden uit de film gehaald waarin Goofy te zien is met een sigaret. Sinds 2007 probeert de Walt Disney Company zoveel mogelijk roken uit familiefilms te weren.
 
 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 17 juli 2014

© Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


cartoonboy
donaldduck,mick ey mouse,goofy zijn gewoon hele leuke cartoons waar je respect voor moet hebben maar mickey is ook een van de eerste en origineelste cartoons

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Sesamstraat

Sesamstraat (vanaf 1976)

Joan Ganz Cooney produceerde nieuws en documentaires voor WNET, de publieke omroep van New York.… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb swiebertje1

Swiebertje (1955-1975)

De vrolijke vagebond Swiebertje was voor het eerst te zien in twee televisiespelen in 1955, die… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

ERik of het klein insectenboek

Erik of het klein Insectenboek (1995)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie, gebaseerd op de theatervoorstelling naar het gelijknamige boek… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven