thumb Sneeuwwitje en de Zeven DwergenAls jongeman had Walt Disney een verfilming gezien van Sneeuwwitje die hem erg aansprak. Toen hij aankondigde dat hij het sprookje wilde bewerken tot een tekenfilm met de lengte van een speelfilm geloofde niemand dat hem het zou lukken. Afgezien van de hoge kosten dacht men dat het publiek het niet vol zou houden om lange tijd naar felle kleuren te kijken. Maar Disney zette door en verzamelde de beste tekenaars om zich heen om als eerste een avondvullende tekenfilm te maken. Zijn doorzettingsvermogen werd beloond, want zijn versie van het sprookje van de gebroeders Grimm zou uitgroeien tot een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

thumb Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen 007De film zorgde voor lange rijen bij de bioscoop en dit nieuws bereikte ook de kranten in Europa. Het Nederlandse publiek moest echter nog even geduld hebben omdat eerst een Nederlandse nasynchronisatie gemaakt moest worden, destijds een onbekend fenomeen. Roy Disney, de broer van Walt, kwam hiervoor in mei 1938 speciaal naar de Cinetone Studio in Amsterdam. Naast de Nederlandse werden hier ook de Duitse stemmen en liedjes ingesproken en -gezongen. De vertaling was al in Hollywood gemaakt. De belangstelling om een stem in te spreken was groot, want meer dan 120 acteurs deden auditie.

Sneeuwwitje en de Zeven DwergenToen de Nederlandse versie klaar was deed zich een onverwacht probleem voor. De filmkeuring vond sommige scènes, zoals de koningin die verandert in een heks en de appel met het doodshoofd, veel te eng voor kinderen en bepaalde dat alleen personen van 14 jaar en ouder de film mochten zien, tot teleurstelling van veel gezinnen. Filmdistributeur RKO wilde geen inkomsten mislopen en besloot de film te censureren. Dat bleek een lastige klus want de gedeelten die de filmkeuring niet geschikt achtte voor een jong publiek zijn belangrijk voor het verhaal, zoals de scène waarin Sneeuwwitje in de vergiftigde appel bijt en de dood van de heks.

Sneeuwwitje en de Zeven DwergenPas bij de vijfde herkeuring werd de film geschikt geacht voor alle leeftijden, nadat er in totaal drie minuten waren uitgehaald. In de loop der jaren zou het verhaal over de jonge prinses die dankzij zeven dwergen haar droomprins vindt meerdere keren opnieuw worden uitgebracht. Bij de vijfde release in 1984 werd besloten dat de Nederlandse nasynchronisatie aan vervanging toe was. Volgens regisseur Harrie Geelen deden de statige stemmen denken aan de toespraken van koningin Wilhelmina. Behalve een nieuwe vertaling bedacht hij ook de Nederlandse namen van de dwergen, waarvan hij er twee zelf insprak.

Om onbekende redenen werden een paar jaar later enkele stemmen alweer opnieuw ingesproken. De filmkeuring heeft intussen de leeftijdsgrens voor de complete film verlaagd naar zes jaar en ouder.
 
 


Publicatiedatum: 24 oktober 2009
Laatste aanvulling: 11 februari 2014

© Walt Disney Productions

1000 tekens over


Jordaankroniek
In de Amsterdamse Cinetone-studio's werd de vooroorlogse Nederlandse en Duitse nasynchronisati e opgenomen met een revolutionair optisch geluidssysteem. Deze techniek werd in Nederland ontwikkeld door Associated Acoustics o.l.v. wetenschapper Oscar van Leer, waardoor klank en verstaanbaarhei d met zo'n 40% verbeterde.
cartoonboy
jeugdsentiment leuke hele leuke disneyfilm ben enorm fan geweest van de zeven dwergen ;-)

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Mickey Mouse Clubhuis

Mickey Mouse Clubhuis (2007-2016)

De bekende Disneyfiguren Mickey, Minnie, Donald, Katrien, Goofy en Pluto zijn te zien in deze… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Journey to the heart of the world

Journey to the heart of the world (1997)

Omschrijving Franse tekenfilmserie over de avonturen van Corentin, een 15-jarige weesjongen die aan… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

XMIX

XMIX (2009-2010)

Tien jaar na Ernst, Bobbie en de rest bedachten Erik van Trommel en Gert-Jan van de Ende een nieuwe… Lees meer

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven