Hansje en het welbehagenNadat Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? was afgelopen kwamen de makers van de serie - schrijver Harrie Geelen, componist Joop Stokkermans, regisseur Tineke Roeffen en producent René Sleven - nog eenmaal bij elkaar voor het maken van een kerstmusical. Hoofdpersoon is de tienjarige Hansje, die alleen thuis is omdat zijn ouders met Kerstmis moeten werken. Zijn moeder is actrice in een kerstspel en zijn vader dirigent van een kerstconcert. Hansje zelf is flink verkouden en brengt de dag door met het maken van tekeningen totdat hij een kleine kerstengel ontdekt in de kerstboom.

Hansje en het welbehagenDe engel is op zoek naar het welbehagen op aarde maar mag niet gezien worden door mensen anders kan hij zijn vleugels kwijtraken. Hij is niet blij dat Hansje hem ziet maar die weet hem net op tijd te verbergen als zijn vader even thuiskomt. Om uit te leggen wat welbehagen is neemt de kerstengel Hansje mee, zwevend door de lucht, in de tekeningen die Hansje van zijn woonplaats heeft gemaakt. Ze bezoeken onder meer het kerstspel waar zijn moeder zal optreden, zijn schoolvriendinnetje Geesje, een meisje wiens konijn op het kerstmenu zal staan en enkele meisjes die met kerst op zonvakantie gaan.

Hansje en het welhagenOok zien ze de oude meneer Biggelaar, die eenzaam door de stad loopt op zoek naar welbehagen. Als ze weer terug bij de kerstboom zijn komen Hansje en de kerstengel tot de conclusie dat welbehagen, net als gezelligheid, niet iets is waar je op kunt wachten of wat je kunt maken maar vanuit jezelf moet komen. Intussen is ook de moeder van Hansje thuisgekomen en vindt haar zoon slapend boven zijn tekeningen terwijl het buiten is gaan sneeuwen. Dit kerstspel is ontstaan nadat Joop Stokkermans en Harrie Geelen acht liedjes hadden gemaakt, waarna het verhaal er omheen werd bedacht. In 1973 hadden ze al samen de musical De kerstnachtmerrie gemaakt.

Hansje en het welbehagenNaast hoofdrolspeler Bert Blom werden de liedjes gezongen door leden van het kinderkoor die ook in Hamelen hadden meegespeeld. Doordat er in bijna alle scènes gebruik werd gemaakt van de chroma key gingen er maanden van voorbereidingen door Tineke Roeffen aan vooraf. De tekeningen van Hansje werden gemaakt door kinderen van de scholen Nellestein en De Manse uit Abcoude, de Montessorischool en het Gemeentelijk Gymnasium uit Hilversum en IVO-MAVO ‘Skarabee’ uit Tilburg. Het echtpaar Groot, afkomstig uit de cabaretgroep Don Quishocking, speelde de ouders van Hansje.

Ze namen de uitzending zelf op met een van de eerste consumentvideorecorders waardoor de musical bewaard is gebleven. De originele opname werd destijds door de KRO gewist.
 
 


Publicatiedatum: 25 december 2013
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© KRO

1000 Resterende tekens


patrick lentze
ik heb deze serie nog nooit gezien, maar het doet mij wel denken aan de tijd dat ik thuis knus voor de televisie naar zulke programma's keek. als ik het weer terug zie, moet ik gewoon weer huilen, vooral als ik hoor dat de makers en spelers inmiddels zijn overleden. ik ben 50 jaar en wat het verleden mij gebracht heeft, zal nooit door mij vergeten worden. heerlijke, zalige, prettige gevoelens van herinneringen overmeesteren mij. :-) :roll:

Keek jij hier vroeger ook naar?

Sliders

Sliders (1997)

Omschrijving Amerikaanse science-fictionserie over vier mensen die in naar een parallel universum… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Luchtbus

Luchtbus, De (1978)

Omschrijving Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, gepresenteerd door Boris en… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Mega Mindy

Mega Mindy (2007-2012)

In het najaar van 2006 waren de heldendaden van Mega Mindy voor het eerst te zien op de Vlaamse… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven