Toegankelijkheid

Skip to main content

Kouwe kunstjes (1980)

Kouwe kunstjesOmdat Micky het niet zo goed doet op school moet haar vader voor een gesprek bij haar klassenleraar langskomen. Vooral in taal is ze niet goed, ze zit liever in het berghok van alles in elkaar te knutselen. Ze krijgt daarom de opdracht een opstel te schrijven. Haar verhaal moet de titel 'Triomf der techniek' krijgen. Haar vader besluit Micky te helpen door haar allerlei belangrijke uitvindingen te laten zien, te beginnen bij het wiel. Dan blijkt dat Micky haar tijd niet heeft zitten verdoen in het berghok. Ze heeft een verplaatsdoos uitgevonden, een houten kist met net genoeg plaats voor twee personen.

Kouwe kunstjesMet de verplaatsdoos kunnen Micky en haar verbaasde vader makkelijk door heel het land reizen. Ze bezoeken onder andere een fabriek, een kerncentrale, een kazerne en andere plaatsen waar techniek een belangrijke rol speelt. Micky heeft zo haar twijfels bij sommige uitvindingen. Dankzij het wiel zijn er auto's waarmee mensen zich sneller kunnen vooruit bewegen, maar toch staan veel auto's stil in de file. Dat kan toch niet de triomf van de techniek genoemd worden? Nadat ze met de verplaatsdoos een opdringerige kolonel op de hei heeft afgezet besluit Micky daar haar opstel over te schrijven.

Het doel van deze serie was om kinderen meer inzicht te laten krijgen in het begrip techniek, en zowel de positieve als negatieve kanten van technologische ontwikkelingen te laten zien. In de eerste opzet zou alleen het thema milieuvervuiling aan bod komen. Micky en haar vader zouden twee jaar later opnieuw te zien zijn in de serie Schade en schande. Ook hier staat een uitvinding centraal: de tomaatstaaf, een genetische gemanipuleerde tomaat die even lang als een komkommer is.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
IKON (2 januari - 6 februari 1980 / 25 augustus - 22 september 1982)

Scenario
Karel Eyckman

Redactie
Henk Barnard

Regie
Philip Engelen

Productie
Tineke Carels

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scan van het boek

Publicatiedatum: 16 mei 2009
Laatste aanvulling: 17 september 2015

© IKON

Jaren 80, IKON, 1980, Bram van der Vlugt