Toegankelijkheid

Skip to main content

Duivelsgrot, De (1963-1964)

De DuivelsgrotNa het succes van Morgen gebeurt het eind jaren '50 kon een nieuwe sciencefictionserie niet uitblijven. Dat werd De Duivelsgrot, een origineel verhaal hoewel het begin overeenkomsten vertoond met het boek 'Reis naar het middelpunt der aarde' uit 1864 van Jules Verne. In een antiquariaat ontdekt professor en geoloog Librock een perkament in een oud boek. De tekst is in geheimschrift, maar nog voordat de professor de inhoud heeft kunnen ontcijferen wordt het document gestolen. Wel heeft hij kunnen ontdekken dat de tekst over de Duivelsgrot gaat. Op deze geheimzinnige plek zou de toegang naar het middelpunt der aarde zijn verborgen.

De DuivelsgrotSamen met zijn neef Dick Roudon en speleoloog Hans Wester gaat professor Librock op onderzoek uit. Op de plek aangekomen ontdekt het drietal een schacht waardoor een buitenaards ruimteschip een krater binnengaat. Aan boord bevinden zich drie kale wezens afkomstig van de planeet Aralis: Voxola, Tranti en Emoa. Onder leiding van Voxola zijn zij op zoek naar kristallen. Al snel blijkt dat de wezens niet vredelievend zijn. Zo beschikken ze over een kap die, wanneer deze over het hoofd geplaatst wordt, iemand willoos maakt. Aan het drietal de zware taak de buitenaardse indringers te verslaan...

De DuivelsgrotDeze spannende serie werd geschreven door Henk Lokman, een voormalig geluidstechnicus, die tot dan toe alleen hoorspelen had geschreven. De grot uit de titel baseerde hij op de Gouffre de Padirac, een druipsteengrot in het zuiden van Frankrijk. Volgens een oud verhaal zou Sint Maarten hier de duivel hebben verslagen. De duivel viel in een afgrond, die vervolgens de bijnaam Duivelsgrot kreeg. Regisseur Fred Bosman mocht na de avonturen in de grot direct nog een sciencefictionreeks maken. Treinreis naar de Toekomst, over robots die de ziel van mensen willen stelen, was al een half jaar later op televisie te zien.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
AVRO (13 november 1963 - 27 mei 1964)

Tekst
Henk Lokman 

Decorontwerp
Peter Gabriëlse 

Regie
Fred Bosman 

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 26 juli 2006
Laatste aanvulling: 1 januari 2016

© AVRO

AVRO, Jaren 60, 1963