Toegankelijkheid

Skip to main content

Dit is Disney (1985-1989)

Dit is DisneyMidden jaren '80 verwierf de NCRV de uitzendrechten voor Nederland van het oeuvre van Walt Disney, dat inmiddels uit meer dan 50 jaar tekenfilmgeschiedenis bestond. Aan de makers van Wordt Vervolgd werd gevraagd hieruit een programma samen te stellen. Het werd een magazine van 50 minuten dat eens in de vijf weken te zien was, met aandacht voor klassieke en nieuwe tekenfilms. Het onderdeel 'De Walt Disney Saga' vertelde telkens over een episode uit het leven van de tekenfilmgigant en was tevens inleiding op een bijzondere tekenfilm, zoals het filmdebuut uit 1928 van Mickey Mouse in Plane Crazy of Flowers and Trees (1932), de eerste tekenfilm in kleur.

Dit is DisneyAndere onderdelen waren de prijsvraag en de Disneyclip, waarin een bekend nummer als een videoclip was voorzien van fragmenten uit Disneyfilms. Carola Hromadka, dochter van NCRV-omroepster Lisette Hordijk, voorzag het geheel van commentaar. Rode draad in iedere uitzending was een tekenfilm van Goofy. De makers van Dit is Disney wilde hem graag van een Nederlandse stem voorzien om zo het programma mee te kunnen presenteren. Kijkers konden hun imitatie van de stuntelige tekenfilmheld op een bandje opsturen. De ideale vertolker van Goofy bleek uiteindelijk presentator Ferry de Groot te zijn, bekend van de Dik Voormekaar Show.

Dit is DisneyNa drie jaar kreeg het programma een andere opzet: de tekenfilms bleven maar de commentaarstem werd vervangen door een presentatrice in beeld. Dat werd de nog onbekende Irene Moors die voor het weekblad Donald Duck werkte. Zij had al ervaring opgedaan bij het presenteren van de Disneydagen in het land. Een vast onderdeel in het programma werd de Willie Wortelwedstrijd, waarin kinderen hun zelfbedachte uitvindingen mochten laten zien. Na één jaar stapte Irene Moors over naar RTL Veronique waar ze Telekids ging presenteren. Twee nieuwe presentatoren, Jochem van Gelder en Melline Mollerus, zetten het programma voort onder de titel Disney Parade.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
69

Uitgezonden door
NCRV (5 oktober 1985 - 3 juni 1989)

Commentaarstem
Carola Hromadka
Natascha van der Zwaan
Ferry de Groot (als Goofy)

Presentatie
Irene Moors

Muziek begintune
Jean Jacques Perrey ("Disneyland Main Street Electrical Parade")

Muziek eindtune
Richard M. Sherman & Robert B. Sherman ("It's a small world")

Samenstelling en redactie
Harry Hemink
Kees de Bree
Han Peekel

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© NCRV/Walt Disney Productions/Peekel-Stips Producties

NCRV, 1985, Jaren 80, Walt Disney