Toegankelijkheid

Skip to main content

Schade en Schande (1982)

Schade en SchandeNa haar eindexamen weet Micky Timmerman nog niet goed wat ze wil doen, verder gaan studeren of werken. Op zoek naar een vakantiebaantje komt ze terecht bij de firma Poly-Hap, een bedrijf dat nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelt. Micky gaat mevrouw Bakker, hoofd van de kantine, helpen als koffiejuffrouw. Micky is erg nieuwsgierig naar het nieuwste product van Poly-Hap: de tomaatstaaf, een gemanipuleerde tomaat van een halve meter lang. Hiervan kunnen veel schijfjes tomaat worden gesneden zonder dat er een kapje overblijft. Er wordt heel geheimzinnig over gedaan, en Micky vertrouwt het niet.

Schade en SchandeZe vraagt haar vader, die voor Stichting Proeftest werkt, om de tomaatstaaf te onderzoeken. Er blijkt een hoge concentratie van het conserveermiddel sulfiet  in te zitten, maar niet meer dan toegestaan is. Ook Jochem, die voor de reclameafdeling werkt, vindt de tomaatstaaf een vreemde en onzinnige uitvinding. Bij toeval ontdekt hij samen met Micky en haar vader dat de staaf niet tegen zout kan, hiervan krimpt de supertomaat ineen. Als de tomaatstaaf tijdens een live-uitzending van het televisieprogramma Mina's Mooi Weer Show gelanceerd zal worden, bedenken Micky, Jochem en mevrouw Bakker een plannetje om de uitzending in de war te sturen.

Deze maatschappijkritische maar ook humoristische serie prikt op luchtige wijze de ballon rondom reclame en commercie door, en het genetisch manipuleren van voedsel is nog altijd een actueel onderwerp. Micky en haar vader waren twee jaar eerder al te zien in Kouwe kunstjes, een educatieve reeks waarin wordt geprobeerd te verduidelijken wat het begrip "technologie" inhoudt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
5

Uitgezonden door
IKON (29 september - 27 oktober 1982)

Scenario
Karel Eykman

Redactie
Henk Barnard

Regie
Philip Engelen

Producent
Tineke Carels

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scan van het boek

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 17 september 2015

© IKON

Jaren 80, 1982, IKON, Joop Doderer, Bram van der Vlugt