Toegankelijkheid

Skip to main content

Grote Meneer Kaktus Show, De (1986-1993)

De Grote Meneer Kaktus ShowMeneer Kaktus was voor het eerst te zien in "Kweetniet", een theatervoorstelling voor kleuters uit 1981. Hierin vindt meneer Kaktus een zak waarin Kweetniet zit. Zoals zijn naam al zegt weet hij niets terwijl meneer Kaktus doet alsof hij alles weet. Peter Jan Rens speelde meneer Kaktus en Tony Maples was de eerste Kweetniet. Een jaar later was Peter Jan Rens te gast in het middagprogramma Tineke van Tineke de Nooij ter promotie van de film 'Brandende liefde' waarin hij de hoofdrol speelt. Zij is al een tijdje op zoek naar een programmaonderdeel voor kinderen. Als ze hoort van het bestaan van zijn kindervoorstelling wordt de theatergroep gevraagd voor de Sinterklaasuitzending.

De Grote Meneer Kaktus ShowMeneer Kaktus en Kweetniet vallen direct in de smaak en in het seizoen 1984-1985 krijgen ze in iedere uitzending vijf minuten zendtijd, samen met pianist Andries Mok en later ook met Annemieke Hoogendijk als mevrouw Stemband. Er volgt ook een nieuwe theatervoorstelling, "Op visite bij meneer Kaktus", waarbij Larry Jackson de rol van Kweetniet overneemt, zowel in het theater als op televisie. De televisieoptredens zijn een groot succes. Er verschijnen boeken, langspeelplaten en zelfs een Kaktusijsje. De begintune staat in de Top 40 en na een tweede seizoen bij Tineke krijgen de spelers het aanbod van Veronica om een eigen kinderprogramma te maken.

De Grote Meneer Kaktus ShowDat wordt De Grote Meneer Kaktus Show met Joost Hes als Kweetniet, iedere woensdagmiddag een half uur live. Het decor bestaat uit een boksring met een tribune waar een school te gast is. Ieder onderdeel is een ronde en wordt aangekondigd door een van de kinderen en afgesloten met een gong. In de eerste ronde wordt het Kaktuslied gezongen, in de tweede ronde vertelt een kind iets bijzonders over zichzelf en in ronde drie staat het gevaar centraal. Mevrouw Stemband is daarin de spelende vrouw die een gevaarlijke situatie niet overleeft en altijd wordt gevraagd "spelende vrouw, wat heb je nu geleerd?".

De Grote Meneer Kaktus ShowNa de Nieuwsflits wordt in de vierde ronde de prik van de Kaktus uitgedeeld naar aanleiding van een ingezonden brief en in ronde vijf is iemand op verzoek van de school te gast. Tenslotte zingt mevrouw Stemband een lied met een van de schoolkinderen. Omdat Peter Jan Rens inmiddels programma’s voor de VARA is gaan presenteren verhuist De Grote Meneer Kaktus Show in 1988 naar deze omroep. Hans van der Laarse, begonnen als geluidstechnicus bij de theatervoorstellingen, wordt de nieuwe Kweetniet. De populaire meneer Kaktus krijgt in 1992 zelfs een wassen beeld bij Madame Tussaud.

Peter Jan Rens heeft het zo druk met zijn televisiewerk dat hij besluit te stoppen met de voorstellingen in het land. Hij maakt in 1993 de overstap naar RTL 4 en daar zijn meneer Kaktus, Kweetniet en mevrouw Stemband alleen te zien in een kerstspecial. In 1999 neemt het Kaktustrio de presentatie over van Telekids. RTL 4 besluit al na vier maanden de programmering te veranderen en daarmee verdwijnt het drietal na bijna 15 jaar van de buis.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
194

Uitgezonden door
Veronica (8 oktober 1986 - 25 mei 1988)
VARA (9 oktober 1988 - 17 april 1993)

Tekst
Peter Jan Rens
Annemieke Hoogendijk

Muziek
Peter Jan Rens
Andries Mok

Regie
Leo van der Goot
Hennie Budie
Charles Ruys
Hans Hollegie
Liesbeth Sjollema

Producent
John de Mol

 


Publicatiedatum: 16 oktber 2004
Laatste aanvulling: 5 september 2015

© Veronica/VARA/Kaktus BV/John de Mol Produkties

RTL 4, VARA, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, 1986