Toegankelijkheid

Skip to main content

Achtertuin van Jan Wolkers, De (2002-2003)

De Achtertuin van Jan WolkersNaast schrijver en beeldend kunstenaar was Jan Wolkers ook een groot kenner en liefhebber van de natuur. Dit bracht regisseur Machteld van Gelder op het idee om met hem een 'literair natuurprogramma voor de jeugd' te maken. De toen al hoogbejaarde Wolkers zei niet direct ja, maar uiteindelijk stemde hij toe om de serie te maken vanuit zijn wilde tuin op het eiland Texel. Het moest geen biologieles worden, want Wolkers wilde iets laten zien wat kinderen zelf ook kunnen meemaken en hen zo respect voor de natuur bijbrengen. Iedere aflevering duurt 7 minuten en laat zien zien hoe Wolkers al wandelend op aandoenlijke en grappige wijze vertelt over zijn achtertuin.

De Achtertuin van Jan WolkersOver alles wat er leeft en groeit weet hij iets moois te vertellen, zelfs over een pissebed. Voor velen een onaantrekkelijk diertje maar voor de schrijver mooi van kleur, "grijsblauw als de zee in november". Of over het spuugbeestje, een minuscuul groen insect dat zich in schuim voor zijn vijanden verbergt. Ook laat Wolkers zien hoe je een egel moet vastpakken: "Moet je eens zien, hoe prachtig! Iedereen die een egel vasthoudt, is een gelukkig mens." Geïnspireerd op het programma schreef Wolkers ook nog eens twintig korte verhalen die, voorzien van tekeningen van zijn zonen Bob en Tom, in boekvorm verschenen.

De Achtertuin van Jan WolkersDankzij zijn enthousiaste optreden werd Wolkers regelmatig gepersifleerd in Kopspijkers en later ook Koefnoen, waar hijzelf ook om kon lachen. Wolkers was ook één van de favoriete typetjes van zijn imitator, Paul Groot. Over het maken van de serie vertelde Machteld van Gelder in 2007: "Ik voel me bevoorrecht dat ik met hem zoiets moois heb mogen maken. Vijfentwintig keer ben ik naar Texel gegaan om de flora en fauna te bespreken die zich ophielden binnen die 200 vierkante meter van zijn tuin. We werden altijd enorm warm onthaald. Ik herinner me hem vooral als een man met een enorme levenskracht."

De serie kreeg tijdens het Cinekid Festival 2002 de Kinderkastprijs voor het beste tv-programma in de categorie non-fictie. Jan Wolkers overleed op 19 oktober 2007, een week voor zijn 82ste verjaardag.

 

Informatie

Aantal afleveringen
25

Uitgezonden door
VPRO (17 februari 2002 - 9 april 2003 / 3 maart - 18 maart 2005 / 27 april - 8 juni 2008)

Scenario en presentatie
Jan Wolkers

Begintune
Thomas Newman ("Dead already", soundtrack American beauty)

Eindredactie
Anna van der Staak

Samenstelling en regie
Machteld van Gelder

 


Publicatiedatum: 23 oktober 2007
Laatste aanvulling: 19 juli 2012

© MG-TV / VPRO

VPRO, Jaren 00, 2002, Villa Achterwerk, Paul Groot