Toegankelijkheid

Skip to main content

Hele Schep Geld, Een (1987)

Een Hele Schep GeldIn Nederland is het maken van een jeugdfilm een kostbare aangelegenheid en daarom wordt vaak samengewerkt met een omroep die in ruil voor een financiële bijdrage de film als geheel of als serie mag uitzenden. Ook in onder andere Denemarken worden kinderfilms zo gefinancierd. Een voorbeeld hiervan is Guldregn (letterlijk "Gouden regen"), waarvan de serie in Nederland eerder te zien was dan de speelfilm. Het verhaal is gebaseerd op het boek 'Een hele schep geld' van de Deense schrijver Anders Bodelsen dat door de Nederlandse Kinderjury in 1988 werd gekozen tot het beste kinderboek van het jaar voor de leeftijd 10 tot 12 jaar.

Hele Schep Geld, EenNanna is een meisje dat graag op zichzelf is en vaak naar een oude en vervallen schuur in het bos gaat om daar te lezen. Op een dag ziet ze hoe een man vlakbij de schuur een koektrommel begraaft. Ze vertelt wat ze gezien heeft aan haar buurjongens Jørn en Lasse en zijn jongere zusje Karen. Het nieuwsgierige viertal graaft de koektrommel op en vindt daarin de buit van een diefstal op het postkantoor, 800.000 kronen (iets minder dan 100.000 euro). In plaats van naar de politie te gaan besluiten ze het geld bij Jørn thuis te verstoppen en te wachten tot bekend zal worden gemaakt hoeveel het vindersloon is.

Hele Schep Geld, EenHet plan lijkt te werken totdat Nanna ontdekt dat ze haar bibliotheekpas is verloren waar haar naam en adres op staan. Snel gaat ze terug naar de plek waar het geld was verstopt en vindt daar het pasje terug, niet wetende dat één van de twee dieven haar voor was en al op zoek is naar de kinderen. Als eerste vindt hij de kleine Karen die hij ontvoert. De anderen besluiten nu toch naar de politie te gaan, die hen niet gelooft. Deze spannende serie kreeg twee jaar na uitzending alsnog een bioscooppremière, op 7 oktober 1989. Nog geen maand later werd de reeks opnieuw uitgezonden, wederom op zondagochtend bij Villa Achterwerk.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen

Uitgezonden door
VPRO (4 oktober - 8 november 1987 / 12 november - 17 december 1989)

Originele/alternatieve titel
Guldregn
Shower of gold
Gouden regen
De grote postroof
Een grote schep geld
Geldregen (België)

Creatie
Anders Bodelsen (boek "Guldregn")

Scenario
Søren Kragh-Jacobsen, naar het boek van Anders Bodelsen

Muziek
Jacob Groth

Regie
Søren Kragh-Jacobsen

Producent
Tivi Magnusson

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 8 juli 2013

© Metronome Productions/Danske Filminstitut

VPRO, 1987, Jaren 80, Villa Achterwerk