Toegankelijkheid

Skip to main content

Ned's Survival Gids (2007-2008)

Ned's Survival GidsHoe overleef je bergen huiswerk, vervelende pestkoppen, vreemde leraren, moeilijke proefwerken - kortom: de middelbare school? Het antwoord komt van Ned Bigby, leerling van de James K. Polk Middle School in Fresno, Californië, die in iedere aflevering diverse tips geeft. De serie is een komedie (zonder lachband) met een serieuze ondertoon, die zich in en om de school afspeelt. Bij ieder advies komt de tekst ook in beeld te staan. Voor de Nederlandse versie werden alle stemmen nasynchroniseerd en vrijwel alle teksten in het Nederlands vertaald. Bij de titel ging dat niet helemaal goed, in correct Nederlands zou er eigenlijk Neds Survivalgids moeten staan.

Ned's Survival GidsDe beste vrienden van Ned zijn Simon Nelson "Cookie" Cook, en zijn buurmeisje Jennifer Mosely, bijgenaamd Moze. Andere vrienden zijn Lisa, die altijd een verstopte neus heeft, en Kokosnoot Kop, die zo genoemd wordt vanwege zijn kapsel. Iedere aflevering bestaat uit twee delen die over één onderwerp gaan: van wiskunde tot gymles en van de bibliotheek tot de kantine. Wordt bij de meeste series de aftiteling niet uitgezonden, bij deze serie juist wel omdat er dan bloopers te zien zijn. Een aantal grappen keren regelmatig terug, zoals het opduiken van een wezel die conciërge Gordy maar niet kan vangen en meneer Crubbs, de vice-directeur die zich voordoet als een personage uit Miami Vice.

Ned's Survival GidsNa drie seizoenen kwam er in Amerika in 2007 een einde aan de serie, het jaar waarin de reeks in Nederland van start ging. Plannen voor een vervolgserie gingen niet door omdat Daniel Lee Curtis, die Cookie speelde, inmiddels een vaste rol had in Zeke and Luther. Fred Savage, één van de regisseurs, was als kind zelf jarenlang te zien in de serie The Wonder Years. Hoewel alle afleveringen na een jaar door Nickelodeon waren uitgezonden, worden deze regelmatig herhaald. In 2011 won de serie een Mediasmartie, een mediaprijs door kinderen uitgereikt, in de categorie “meest leerzaam”.

 

Informatie

Aantal afleveringen
55

Uitgezonden door
Nickelodeon (vanaf 1 september 2007)

Originele/alternatieve titel
Ned's Declassified School Survival Guide
Neds Survivalgids - Hoe hou je de middelbare school vol...
Ned's Survival Gids - Hoe overleef je de middelbare school...
Ned's Overlevingsgids

Scenario
Joe Fallon
Scott Fellows
Gene Grillo
Rick Groel
Eddie Guzelian
Mike Preister
Lazar Saric

Muziek
Emerson Palame
Emilio Palame

Openingstekst gesproken door
Boyan van der Heijden

Begintune gezongen door
Emerson Palame
Emilio Palame

Regie
Dan Coffie
Paul Hoen
Savage Steve Holland
Joe Menendez
David Kendall
Fred Savage
Adam Weissman
Jonathan Winfrey

Producenten
Sven Clement
Michelle Fellows
Keiren Fisher
Scott Fellows
Jan Körbelin
Mike Nagle
Bill O'Dowd
Harry Perry III
Lazar Saric
Debra Spidell
Aaron Staudinger
Jörg Westerkamp

Nederlandse vertaling
Marit Slinger

 


Publicatiedatum: 4 oktober 2011
Laatste aanvulling: 15 oktober 2015

© ApolloProScreen Filmproduktion/Jack Mackie Pictures/Nickelodeon/Bright Vision Entertainment

Jaren 00, 2007, Nickelodeon, Maria Lindes, Marjolein Algera, Beatrijs Sluijter