Toegankelijkheid

Skip to main content

Griezelbus, De (2007)

De GriezelbusVoor de verfilming van 'De Griezelbus', een populaire reeks jeugdboeken met griezelverhalen, werd niet één van de zes delen uitgekozen maar werd een geheel nieuw verhaal bedacht gebaseerd op de boeken van Paul van Loon. Hij werkte zelf mee aan het scenario en hield goed in de gaten dat het filmverhaal zou overeenkomen met zijn eigen schrijfstijl die hij omschrijft als "grumor", griezelig maar met humor. De meeste personages uit de boeken komen ook in de film voor, zoals Onnoval, een 11-jarig jongetje die het niet makkelijk heeft. Op school wordt hij gepest en zijn ouders zijn vooral met zichzelf bezig.

De GriezelbusZelfs zijn vriendinnetje Liselore noemt hem een lafaard omdat hij niet voor zichzelf opkomt. Onnoval denkt dat hij als baby is gebeten door een weerwolf en daarom anders is. Hij raakt hier helemaal overtuigd van als schrijver Nol van Paulo (zowel in naam als in uiterlijk een knipoog naar Paul van Loon) in de klas een verhaal voorleest over een door een weerwolf gebeten jongen, en denkt dat over hem gaat. Niet zo vreemd, want Onnoval schrijft zelf ook graag griezelverhalen. Hoewel Van Paulo hem waarschuwt voor de duivelse Ferluci, die van fantasie werkelijkheid kan maken, schrijft Onnoval toch een verhaal waarin hij afrekent Gino, zijn grootste pestkop.

De GriezelbusHij geeft het aan Ferluci, maar krijgt spijt. De enige kans om Gino te redden is het verhaal van een nieuw einde te voorzien. Onnoval ziet het schrift met zijn verhaal pas weer als hij met zijn klas op schoolreis gaan naar een horrorpretpark met de 'griezelbus'. Het schrift is nu in handen van de reisleider die zich in een kraai kan veranderen. Eenmaal in het griezelpretpark vallen Gino en Liselore in handen van de vampier graaf Vlapono en zijn assistente Ursula. Onnoval moet al zijn moed verzamelen om èn het schrift terug te krijgen èn zijn vriendinnetje te redden die opgesloten zit in een koelcel.

Omdat de AVRO één van de financiers was werd van deze speelfilm uit 2005 ook een serie gemaakt die twee jaar later te zien was. Vreemd genoeg werden de derde en vierde aflevering op dezelfde dag uitgezonden als de complete speelfilm. Paul van Loon zelf was zo tevreden met deze verfilming dat hij een nieuw boek schreef gebaseerd op het filmverhaal. Wie goed oplet ziet hem in de laatste scène als één van de bandleden op het eindfeest.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
4

Uitgezonden door
AVRO/AVROTROS (8 december - 29 december 2007 / 22 december 2007, als speelfilm / 29 december 2007, als speelfilm / 23 april - 14 mei 2008 / 30 augustus 2008, als speelfilm / 30 april - 1 mei 2009 / 21 oktober 2010, als speelfilm / 31 december 2011, als speelfilm / 27 december 2014, als speelfilm / 31 oktober 2015, als speelfilm / 7 oktober 2017, als speelfilm)

Creatie
Paul van Loon (boekenreeks "De Griezelbus")

Scenario
Pieter Kuijpers
Burny Bos
Paul van Loon

Muziek
Het Paleis van Boem

Titelontwerp en eindanimatie
Threedoubleyou
Balder Westein

Regie
Pieter Kuijpers

Producenten
Burny Bos
Michiel de Rooij
Sabine Veenendaal
Kim Klaase

 


Publicatiedatum: 5 juli 2008
Laatste aanvulling: 7 oktober 2017

© Bos Bros./Warner Bros./AVRO

AVRO, Jaren 00, Jaren 10, 2007, AVROTROS, Burny Bos, Angela Schijf