Toegankelijkheid

Skip to main content

13 in de Oorlog (2009-2010)

13 in de OorlogDeze serie neemt de kijker mee naar belangrijke plaatsen die iets vertellen over Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder Kamp Westerbork in Drenthe, het grote vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen en hotel De Wereld in Wageningen waar de onderhandelingen over vrede in Nederland plaatsvonden. De reeks wordt gepresenteerd door Lisa Wade en is de jeugdvariant van de documentairereeks De Oorlog. In deze serie, die de bezetting van ons land laat zien vanuit kinderogen, worden gespeelde scènes afgewisseld met nog nooit eerder vertoonde archiefbeelden.

13 in de OorlogZo is in de eerste aflevering te zien hoe Dirk zijn moeder verliest tijden het bombardement op Rotterdam. In aflevering 2 moet de 13-jarige Hans uit Amsterdam opeens Duitse woordjes gaan leren wat leidt tot felle kritiek van zijn vader. Hij staat niet toe dat er in zijn huis ook maar één woord Duits wordt gesproken. Geleidelijk aan verandert er heel veel in Nederland: Joodse mensen mogen niet meer naar het theater of met de tram, eten is alleen nog maar op de bon verkrijgbaar en er mag niet meer naar de radio geluisterd worden. Ook veel jonge mensen willen dat de oorlog snel ophoudt en komen in verzet, zoals de 15-jarige Els.

13 in de OorlogZij brengt in het geheim krantjes en posters rond en de 16-jarige Pieter maakt de gevaarlijke overtocht naar het vrije Engeland. Deze serie laat vanaf de bezetting tot aan de bevrijding de belangrijkste thema's van de Tweede Wereldoorlog zien en kwam mede tot stand met de steun van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en veteranenzorg en het programma Erfgoed van de Oorlog. In 2011 won de reeks de Beeld en Geluid Award voor beste jeugdprogramma. Op de bijbehorende website zijn behalve alle afleveringen ook de 'making of' van ieder deel te zien en kan een interactief spel worden gespeeld.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
NPS/NTS (25 oktober 2009 - 17 januari 2010 / 3 februari - 28 april 2013 / 3 mei - 4 mei 2014 / 2 mei - 3 mei 2015)

Presentatie
Lisa Wade

Creatie
Hein Hoffmann

Scenario
Maarten van der Duin
Hein Hoffmann

Muziek
Big Orange

Regie
Marcel Goedhart
Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Producent
Stephanie de Beer

 

 


Publicatiedatum: 30 november 2009
Laatste aanvulling: 2 mei 2015

© NPS / Teleac

NPS, NTS, 2009, Jaren 00