SinterklaasjournaalDe belangstelling voor het Sinterklaasfeest op televisie was sinds de jaren ’80 steeds minder geworden. Naast de intocht was Sinterklaas alleen te zien in een speciale aflevering van Sesamstraat. Ajé Boschhuizen, redacteur bij Sesamstraat, bedacht daarom een dagelijks nieuwsrubriek met net als in het journaal reportages, kort nieuws en het weerbericht. Ieder jaar blijkt er van alles mis te gaan tijdens de voorbereidingen voor de intocht. Pakjesboot 12 is vast komen te zitten omdat een brug in Maastricht te laag was, tijdens een storm zijn de cadeautjes over boord gewaaid of halverwege de reis komt de Huispiet erachter dat ze de staf van Sinterklaas zijn vergeten.

SinterklaasjournaalOok in Nederland gebeuren er vreemde dingen. De Zielepiet heeft heimwee naar Spanje, een jaar later blijkt er een babypiet mee te zijn gekomen met de stoomboot en in een ander jaar werd het geld van Sinterklaas uitgedeeld in plaats van pepernoten. Rots in de branding is Dieuwertje Blok die net als Sinterklaas nooit ouder lijkt te worden. Zij presenteert het programma vanuit de studio en heeft contact met de verslaggevers in het land en met Sinterklaas en de pieten, eerst op de stoomboot en later vanuit het Pietenhuis. Dat huis bleek in 2005 onverwacht afgebroken te zijn waarna Dieuwertje een oproep deed aan alle kinderen.

SinterklaasjournaalAls ze een cirkel met krijt bij de voordeur zouden tekenen konden ze daarmee aangeven dat een piet bij hen kon logeren. Aan deze actie werd zoveel gehoor gegeven dat het zelfs het “grote-mensen-journaal” erover berichtte. In 2006 voer de stoomboot door de regenboog waardoor alle Pieten een andere kleur kregen. Hiermee leek het Sinterklaasjournaal vooruit te lopen op de pietendiscussie die in 2013 van start ging. Sinterklaas heeft het overigens nooit over zwarte piet. Ze hebben allemaal een eigen naam, met als meest bekenden de Hoofdpiet, de Huispiet, de Wellespiet en Pietje Precies. Die waren ook te zien in de bioscoopfilm ‘De Meezing Moevie’ uit 2009.

Op 21 mei 2011 was er een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal. Dieuwertje kreeg acteur Bram van der Vlugt op bezoek die per ongeluk het Grote Boek van Sinterklaas had gekregen. Nadat Dieuwertje contact had gezocht met de Hoofdpiet en Sinterklaas in Spanje bleek dat het Bram het boek cadeau head gekregen omdat hij al die jaren Sinterklaas zo goed had geholpen. In 2013 won het Sinterklaasjournaal de Gouden Stuiver, de publieksprijs voor het beste kinderprogramma.
 
 


Publicatiedatum: 18 november 2013
Laatste aanvulling: 3 december 2017

© NOS/NPS/NTR/Just4Kids

1000 Resterende tekens


Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Grote Laura & Lena Fhijnbeenshow

Grote Laura & Lena Fhijnbeen-show, De (1991)

Omschrijving Nederlandse komische kinderserie over de zogenaamd eeneiige tweeling Laura en Lena… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De graaf van Monte Cristo

Graaf van Monte Cristo, De (1983)

Dankzij successen als Tom & Jerry en Flintstones kon Hanna-Barbera Productions in 1972 een nieuwe… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Cave of the Golden Rose

Cave of the Golden Rose, The (1994)

Omschrijving Italiaanse sprookjesserie over prinses Fanthagirò die op zoek gaat naar een grot waar… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven