Huis in een Schoen, Een (1971)

Een Huis in een SchoenDe intocht van Sinterklaas in 1971 verloopt weer niet geheel vlekkeloos. Ditmaal heeft de Hoofdpiet de stoomboot aan de grond laten lopen nog voor ze Monnickendam hebben bereikt. Er zit er niets anders op dan hulp te gaan halen. Aan de kade zit visser Eeltje Steur te vissen. Achter hem staat Annabel, een klein blond meisje. Samen kijken ze voor zich uit over het water en zien daar een zwarte piet op een vlotje komen aandrijven. Het is de Hoofdpiet die kouwkleumend aan wal probeert te komen. Vlug neemt Eeltje samen met Annabel de Hoofdpiet mee naar huis zodat hij kan opwarmen met een warme beker chocolademelk.

Een Huis in een SchoenDe Hoofdpiet vertelt hem wat er is gebeurd maar verzwijgd dat het zijn schuld is dat de stoomboot aan de grond is gelopen want hij is immers de beste stuurman van de wereld. Tijdens het gesprek roept Annabel opeens tegen Eeltje: "Maar u bent toch visser?" Natuurlijk... Eeltje Steur pakt zijn miniatuurkotter, de VD243, en biedt de Hoofpiet aan om met zijn kotter, ook wel bolkopje genoemd, de intocht in Monnickendam alsnog goed te laten verlopen. De Hoofdpiet glimlacht want hij is zo blij en vraagt Annabel wat ze graag in haar schoen zou willen hebben. Annabel, die samen met haar moeder en babybroertje in een heel klein huisje woont, zou graag een groter huis willen.

Een Huis in een SchoenWanneer Eeltje de Hoofdpiet weer terugbrengt bij Sinterklaas zijn de voorbereidingen alvast in volle gang. De Hoofdpiet vertelt de pieten ook dat ze een huis moeten bezorgen bij Annabel maar in plaats van een echt huis pakken ze een heel groot poppenhuis in. Een poppenhuis inpakken is al niet makkelijk maar om deze door de schoorsteen te krijgen is al helemaal onbegonnen werk en daarom besluiten de pieten deze maar gewoon via de voordeur af te leveren. Wanneer de moeder van Annabel open doet krijgt ze de schrik van haar leven. Het poppenhuis is bijna net zo groot als haar eigen huis en ze vraagt de pieten deze weer mee terug naar Sinterklaas te nemen.

Een Huis in een SchoenAnnabel is verdrietig, loopt weg en verstopt zich in de kerktoren. Wanneer de pieten terugkomen bij Sinterklaas vertellen ze hem dat het om een echt huis gaat. Sinterklaas is verontwaardigd want een echt huis in Nederland is, nu de woningnood zo hoog is, een onmogelijke opdracht. Maar omdat Annabel de Hoofdpiet geholpen heeft gaan ze toch op zoek. De Hoofdpiet doet Eeltje Steur een voorstel: als hij zijn kotter verkoopt aan Sinterklaas zal hij de stuurman worden. Hij heeft zijn woning niet meer nodig en zo komt er een oplossing voor alle problemen: Annabel kan samen met haar moeder en broertje in Eeltjes huis gaan wonen en de Sint krijgt een nieuwe boot.

Een Huis in een SchoenVoor ze het goede nieuws aan Annabel kunnen vertellen staat Annabels moeder voor Eeltjes deur met de vraag of zij Annabel hebben gezien. Niemand heeft haar de laatste uren nog gezien en alle pieterbazen worden opgeroepen om haar te gaan zoeken. Annabel wordt tijdens haar gezang in de kerktoren terug gevonden en de pieten nemen haar mee naar Sinterklaas waar ondertussen ook haar moeder en Eeltje zijn aangekomen. Nadat de Sint te horen heeft gekregen dat hij een nieuwe boot voor zijn verjaardag krijgt en Annabel een echt nieuw huis, kan het feest beginnen en loopt ook dit Sinterklaasavontuur weer goed af.
 
 


Publicatiedatum: 5 december 2010
Laatste aanvulling: 3 februari 2013

© NOS

Tags: Jaren 70, NOS, 1971

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Meer televisie-sentiment

Purno de Purno

Purno de Purno (1992)

Omschrijving Nederlandse animatieserie over een mannetje in een paars schaatspak, dat al in 1989 te… Lees meer
Musti

Musti (1980)

De Vlaamse tekenaar Ray Goossens richtte in 1945 samen met een paar collega's een eigen… Lees meer
Als je begrijpt wat ik bedoel

Als je begrijpt wat ik bedoel (1983)

De eerste en lange tijd de enige avondvullende tekenfilm van Nederlandse makelij is de verfilming… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven