Sinterklaas is jarig (1980)

Sinterklaas is jarigNadat Sinterklaas op 15 november was aangekomen in het Zeeuwse havenstadje Veere, nam hij zijn intrek in de Campveerse toren. Ooit een deel van de stadsverdediging, nu een herberg en in het najaar van 1980 het tijdelijk hoofdkwartier van de Sint. Maar in tegenstelling tot andere jaren heeft Sinterklaas geen zin om zijn verjaardag te vieren. Hij heeft een paar brieven ontvangen waarin staat "Sinterklaas en Zwarte Piet, allebei bestaan ze niet" en "Zwarte Piet is zwart omdat hij zich niet goed wast". De Sint is zo teleurgesteld dat hij besluit terug te gaan naar Spanje en alle pakjes weer mee te nemen.

Sinterklaas is jarigHet lukt de Hoofdpiet niet om Sinterklaas van gedachten te doen veranderen, en ook de zingende pieten kunnen hem niet opvrolijken. Als Wieteke van Dort op bezoek komt probeert de Hoofdpiet haar af te leiden door een rondleiding door de toren te geven. Bij de bakkerij ziet Wieteke, die door de Hoofdpiet steevast vrouwtje Wiet wordt genoemd, hoe allerlei lekkernijen als marsepein en boterletters worden gemaakt. Op de rijmelarij krijgen de jonge pieten les in het maken van gedichten en op de pakjespakkerij worden alle cadeaus ingepakt. Bij de afdeling schoentjesmikkerij leert Wieteke dat een cadeautje in een schoentje gooien best moeilijk is.

Sinterklaas is jarigAls Wieteke tenslotte hoort dat het heerlijk avondje niet doorgaat probeert ook zij Sinterklaas om te praten. Het lukt haar en de Hoofdpiet om hem te overtuigen even door het sleutelgat te kijken waar een zaal vol kinderen zit te wachten. Bij het zien van alle zingende kinderen realiseert Sinterklaas zich dat een paar vervelende brieven het feest niet mogen verstoren en hij besluit om zijn verjaardag toch te vieren. Dit was de tweede versie van de Sinterklaasmusical Sinterklaas is jarig, die weer gebaseerd was op een kindermusical uit 1967. Voor deze versie werden behalve het verhaal ook enkele scènes uit 1977 opnieuw gebruikt.
 
 


Publicatiedatum: 14 november 2008
Laatste aanvulling: 13 juli 2017

© NOS

Tags: Jaren 80, NOS, 1980

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

marika
Ooh, ik weet deze nog precies!!! Dat hollen van de Pieten door die Veerse steegjes en de spanning die opliep. En dat onder het simpele genot van een mok warme chocola, een paar kruidnoten, de wind die om ons huis gierde en het geluid van de deurbel na afloop van het programma, om daarna mijn moeders wasmand:D met kloppend hart naar binnen te slepen.
daantje399
iemand die deze film op dvd heeft??daanencoos@case ma.nl
She-ra Princess of Power

She-Ra Princess of Power (1986)

Speelgoedfabrikant Mattel was aangenaam verrast door het succes van He-Man and the Masters of the… Lees meer
Purno de Purno

Purno de Purno (1992)

Omschrijving Nederlandse animatieserie over een mannetje in een paars schaatspak, dat al in 1989 te… Lees meer
Zoo Cup

Zoo Cup (1997-1998)

Op 1 september 1997 startte KinderNet met het uitzenden van Zoo Cup als opwarmertje naar het… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven