Zoekgeraakte boek, Het (1968)

Het zoekgeraakte boekNadat Sinterklaas op 16 november 1968 in het Zeeuwse Veere is aangekomen blijkt het grote boek, waarin alle namen van de kinderen staan, verdwenen te zijn. Alle pieten zijn in rep en roer, en de Hoofdpiet doet zijn uiterste best om de Sint af te leiden. Ondertussen zijn alle pieterbazen opgeroepen om het boek te gaan zoeken... maar helaas zonder resultaat. De pieten denken de kadootjes ook wel zonder boek te kunnen bezorgen en zonder dat Sinterklaas dit weet gaan ze op pad. Als Sinterklaas tijdens het eten aan boord van de stoomboot buiten een menigte hoort vertelt de Hoofdpiet dat er niets aan de hand is.

Het zoekgeraakte boekDe mensen willen Piet Pedrito die bij hen staat bedanken voor de mooie kadootjes die zij in hun schoen hebben gekregen, legt de Hoofdpiet uit. Maar Sinterklaas krijgt het vermoeden dat er iets niet in de haak is en gaat naar het dek toe. Aan wal staat een leraar met zijn leerlingen en vertelt aan de Sint dat hij best van een grapje houdt maar dat hij het boek "Hoe leer ik lezen" in zijn schoen kreeg hem echt te ver gaat. Ook Mies Bouwman is bij de menigte gaan staan en vertelt dat zij bokshandschoenen heeft gekregen, dat is toch meer iets voor jongens. De Sint biedt zijn excuses aan en gaat teleurgesteld naar binnen.

Het zoekgeraakte boekDe leraar komt ondertussen met een goed idee en vraagt aan Mies of zij een oproep wil doen op televisie zodat alle kinderen in Nederland mee kunnen helpen zoeken en het boek toch nog misschien op tijd gevonden wordt. Sinterklaas heeft geen zin meer in zijn verjaardag en terwijl de leraar in zwarte pieten-kleding meehelpt het boek te zoeken, trekt de Sint zijn achtergebleven kleding aan waarmee hij door de straten van Veere zwerft, en heeft niet in de gaten heeft dat zijn trouwe schimmel hem volgt. Nu is Sinterklaas ook nog zoek! Onderweg vindt Sinterklaas een lief klein poesje dat is weggelopen van mevrouw Rozetje. De Sint bezorgt het katje weer bij haar terug.

Zij herkent Sinterklaas niet en denkt dat het een zwerver is. Het dametje biedt hem een kopje thee aan en vertelt dat ze een eigenaardig kado van Sinterklaas heeft gekregen. Het blijkt het grote boek en de Sint is zo blij dat zijn verjaardagsfeest op 5 december toch nog gevierd kan worden.
 
 


Publicatiedatum: 5 december 2010
Laatste aanvulling: 14 september 2013

© NTS

Tags: NTS, Jaren 60, 1968

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Meer televisie-sentiment

Little Bill

Little Bill (2003)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de vijfjarige Bill die een enorme pet draagt om zijn… Lees meer
De geest in de fles

Geest in de fles, De (1965)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over Ib'n Ben Lari, een geest die in een fles woont en allerlei… Lees meer
Rogues Rotseiland

Rogues Rotseiland (1976)

Omschrijving Britse jeugdserie over een voor de zuidkust gelegen eilandje waar uranium wordt… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven