AbbaCaDaBraLang voor het wereldwijde succes van de musical 'Mamma Mia!' hadden twee Franse broers al bedacht om van de muziek van ABBA een sprookjesmusical te maken. Het project kreeg de naam AbbaCaDaBra en werd uitgevoerd door bekende Franse artiesten. Naast onder andere Plastic Bertrand en Catherine Ferry wisten de makers zelfs Frida van ABBA te strikken voor de rol van Doornroosje. De musical verscheen op LP en op de Franse televisie, en trok de aandacht van de Engelse theaterproducent Cameron Mackintosh die de musical in 1983 naar West End haalde. Voor deze versie werd het nummer "(I am) the seeker" toegevoegd, een lied dat ABBA zelf nooit had opgenomen.

AbbaCaDaBraEen jaar later volgde een Nederlandse versie van de musical. In eerste instantie verscheen alleen een LP waarop bekende Nederlandse artiesten te horen waren. Op Willem Duijn (als Alladin), Werner Duijn (als Jantje) en Peter Koelewijn (als speaker) na, waren zij ook allemaal in de televisieversie te zien. Om op de kosten te besparen werd de musical ingekort: drie liedjes en de personages Alice en Blauwbaard kwamen te vervallen. De nummers die de uitzending wel haalden zijn gebaseerd op zowel grote hits als mindere bekende nummers van ABBA, waarvan de laatste drie nummers ooit geschreven waren voor de nooit voltooide musical 'The girl with the golden hair':

  • Wij zijn vrij = The visitors
  • AbbaCaDaBra = Take a chance on me
  • Me neus, me neus = Money money money
  • Het liedje van Alladin = Super trouper
  • Toen ik een wolfje was = I let the music speak
  • Bij mij = Arrival
  • Spiegel = I wonder (Departure)
  • Geef die banden terug = I'm a marionette
  • Laat het feest beginnen = Thank you for the music

AbbaCaDaBraHet verhaal gaat over vier kinderen die bij toeval een aantal sprookjesfiguren bevrijden. Zij waren door een boze fee in een sprookjesboek opgesloten, en nemen de kinderen mee naar de sprookjeswereld, waar ze de fee weten te verslaan. Het geheel wordt door een robot verteld aan een jongetje dat niet slapen kan.

Ondanks dat deze musical bijna vergeten is - het zou een ideale schoolmusical kunnen zijn - is de muziek van ABBA nog altijd populair. 'Mamma mia!' was over de hele wereld te zien en verfilmd met onder andere Meryl Streep en Pierce Brosnan. In de zomer van 2008 ging deze film in première en volgde er 10 jaar later, in 2018 een vervolg met als titel 'Mamma Mia! Here We Go Again' en werden net als de musical een wereldwijd succes.
 
 


Publicatiedatum: 28 augustus 2007
Laatste aanvulling: 7 augustus 2019

© TROS/John de Mol Producties 

1000 Resterende tekens


Eva Marktplaats
Mijn dochters en nu ook weer onze kleinkinderen waren en zijn er nog steeds helemaal gek van.We hebben de LP met liedjes destijds op CD laten overzetten en de VHS band van de Tos TV uitzending uit 1985 van de Musical hebben we op DVD laten laten zetten.Als iemand belangstelling heeft voor de DVD of de CD, dan hoor ik het [email protected] xs4all.nl
Petrie
Mijn dochters moeten oefenen voor deze musical, dus ik zoek de CD. Wie kan ons hier blij mee [email protected] me.nl
daantje399
wie heeft voor mij de dvd??? ik vond dit zo [email protected] ma.nl

Keek jij hier vroeger ook naar?

Belle & Sébastien

Belle & Sébastien (1965-1972)

Op een zeer koude dag, hoog in de Franse Alpen, vindt de oude jager César een jonge vrouw met een… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Treinreis naar de Toekomst

Treinreis naar de Toekomst (1964-1965)

Na De Duivelsgrot mocht regisseur Fred Bosman nog een spannende sciencefictionserie maken, die… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

She-ra Princess of Power

She-Ra Princess of Power (1986)

Speelgoedfabrikant Mattel was aangenaam verrast door het succes van He-Man and the Masters of the… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven