The A-TeamIn het najaar van 1983 werd The A-Team zeer snel populair bij de jeugd, vaak tot ongerustheid van veel ouders, want was de Amerikaanse actieserie niet te gewelddadig? De makers, die in Amerika ook bekritiseerd werden, waren het hier niet mee eens. Ze wezen erop dat de serie niet gewelddadiger was dan een tekenfilm en dat er nooit bloed te zien was. Er vielen geen dodelijke slachtoffers en er werd zelfs nooit iemand neergeschoten. Kinderen trokken zich niets van de discussie aan en keken iedere week naar hoe het A-Team mensen in nood hielp. De Vietnamveteranen waren op de vlucht geslagen nadat ze onterecht beschuldigd waren voor het beroven van de bank van Hanoi.

The A-TeamAan het hoofd van het viertal stond de altijd sigarenrokende kolonel Smith, bijgenaamd Hannibal. Iedere aflevering bedacht hij weer een plan bedacht om de "bad guys" in de val te lokken. Het opvallendste lid was B.A. Baracus, een gespierde sergeant met tientallen gouden kettingen om zijn nek. Hij had maar één zwakke plek: vliegangst. B.A. had weinig op met piloot "Howlin' Mad" Murdock. Van hem werd nooit duidelijk of hij inderdaad zo gek was als zijn bijnaam klonk of dat hij dat alleen maar speelde. Luitenant Templeton tenslotte werd door iedereen Face genoemd vanwege zijn knappe gezicht. Hij wist met zijn charme van alles te regelen, zeker als het om vrouwen ging.

The A-TeamAanvankelijk was er ook nog een vijfde lid, de journaliste Amy Allen. Zij riep in de eerste aflevering de hulp in van het A-Team. In de daarop volgende afleveringen had Amy maar weinig te doen en toen de actrice die haar speelde daarover klaagde werd ze prompt vervangen door Tawnia Baker. Nadat het A-Team haar vermiste verloofde had gevonden trouwde ze met hem en verliet daarna de serie. Iedere aflevering had dezelfde opzet: een probleem waarvoor het A-Team werd ingehuurd, dat vervolgens met weinig hulpmiddelen maar met veel vindingrijkheid een apparaat of voertuig in elkaar zette waarmee de schurken met succes werden ontmaskerd.

In april 1984 kwamen drie van de hoofdrolspelers (George "Hannibal" Peppard was er niet bij) naar Nederland en bezochten per helikopter diverse plaatsen waar duizenden fans hen verwelkomden. The A-Team is in de loop der jaren populair gebleven. In 2010 verscheen de langverwachte speelfilm in de bioscoop, met gastrollen voor Dirk "Face" Benedict en Dwight "Murdock" Schultz.

 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 3 april 2006
Laatste aanvulling: 23 februari 2018

© Universal Television

1000 Resterende tekens


Bjorn
Echt Jeugdsentiment ik kom uit 1981 en kijk het nog .Mijn initialen zijn OOk B.A das best grappig
Love
de A-Team is geweldig. Ik ken niet alle afleveringen maar ze zijn echt geweldig. Ik vind 1 aflevering leuk en dat is: Cowboy George. En wat ik ook leuk vind is dat B.A. iets heel geks doet bij Murdock. Zoals die keer toen Murdock iets zei over zwemmen en dat B.A. ook echt letterlijk hem in het water gooit.Thank you A-Team.
animatiefiguur
t.j !!;-)

Keek jij hier vroeger ook naar?

Kentucky Jones

Kentucky Jones (1965)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over een veearts die geconfronteerd wordt met een 10-jarig… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Hotel Amor

Hotel Amor (1990)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over een gezin waarvan de ouders een hotel runnen waar 'ware… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Abi

Abi (2008)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over het dagelijks leven van Abi, een zesjarig Surinaamse… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven