Achterwerk in De Kast (1984-1991)

Achterwerk in de De KastOp de achterkant van de VPRO-gids staan in de rubriek Achterwerk al jaren ingezonden brieven van kinderen. De vaak openhartige brieven gaan over alles wat kinderen bezighoudt, zoals huisdieren, ouders, het gevoel "anders" te zijn, maar ook voor gedichten, moppen en een zelfgemaakt stripverhaal is ruimte. Voor de televisieversie van de rubriek wilde men graag het intieme aspect, het alleen een brief schrijven, behouden. Daarom werd de kleinste studio ter wereld bedacht, De Kast. De formule was even simpel als doeltreffend. De afgesloten kast werd voorzien van een camera met een gordijntje, dat de kinderen zelf moesten open- en weer dichtdoen.

Achterwerk in De KastVoor de eerste afleveringen stond De Kast nog op zolder van de VPRO-villa, maar al snel werd besloten om door het hele land te trekken. Overal mochten kinderen, ongeacht hun leeftijd, hun verhaal vertellen, over ieder denkbaar onderwerp. Vooral de fragmenten waarin dieren werden gepresenteerd zijn legendarisch geworden. Het bekendst is waarschijnlijk Melle, een 6-jarige jongen die een paling in een potje probeert te stoppen. Het glibberige dier weet echter telkens te ontsnappen. Ook de hond die spontaan begint te janken bij het horen van Koos Alberts en de jongen die zijn kippen zwemles geeft en hypnotiseert zijn vaak herhaald.

Actrice Tjitske Reidinga vertelde als 13-jarig meisje in De Kast waarom ze de Cito-toets stom vond. Behalve met kinderen uit Nederland werden er ook opnamen gemaakt in het buitenland. In 1995 werd onder de titel Terug in De Kast een nieuwe reeks afleveringen gemaakt, waarin kinderen die ooit in De Kast hadden gezeten vertelden hoe het nu met ze gaat.

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 26 augustus 2015

© VPRO

Tags: VPRO, Jaren 80, 1984

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

dahan li
Ik zat in 1 van de eerste afl. Van achterwerk maar ikkan nergens mn filmpie trgvinden. Mijn naamis dahan li
Mirjam Bruijn
Iemand die de uitzending van villa achterwerk in de kast 1987 heeft/kent...? you tube misschien?? Ben opzoek.Extra; De Burghtschool, herengracht, Amsterdam 1987Mirjam Bruijn

Meer televisie-sentiment

Emma en haar opa

Emma en haar opa (1985)

Omschrijving Britse kinderserie over de belevenissen van een 6-jarig meisje op de boerderij van… Lees meer
De Bintje Show

Bintje Show, De (1988)

Omschrijving Nederlands kinderprogramma waarin de presentator van Villa Achterwerk Bintje, gespeeld… Lees meer
Alfons

Alfons (1982)

Omschrijving Zweedse tekenfilmserie over een jongetje met een levendige fantasie, gebaseerd op de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven