Alfred J. KwakDe geschiedenis van Alfred Jodocus Kwak gaat terug naar het midden van de jaren '70, toen Herman van Veen voor zijn kinderen verhalen bedacht over het bijzondere eendje. De personages baseerde hij op de karakters van zijn eigen vrienden. De Duitse televisiepresentator Alfred Biolek stond model voor Alfred en Henk de mol is gebaseerd op muzikant Erik van der Wurff. Op verzoek van het Residentie Orkest bewerkte Herman van Veen zijn creatie tot een muzikaal sprookje. Van de uitvoering werd een LP gemaakt met illustraties van Annet Krosen, maar haar portret van Alfred lijkt niet op de latere tekenfilmheld.

Alfred J. KwakMet het Symfonisch Orkest van de BRT maakte Herman van Veen samen met Erik van de Wurff en Harry Sacksioni een nieuwe voorstelling die door de TROS uitgezonden werd op 20 oktober 1979. Midden jaren '80 werden de verhalen bewerkt tot een stripverhaal. De Duitse tekenaar Harald Siepermann ontwierp de vele dierenpersonages, zijn collega Hans Bacher de decors. Deze strips vormden het uitgangspunt voor de tekenfilm. Alfred Jodocus Kwak is een eend uit Groot Waterland die geen onrecht kan verdragen. Nog maar net geboren komen zijn ouders, broertjes en zusjes om bij een aanrijding.

Alfred J. KwakHij wordt liefdevol opgevangen door de mol Henk. Op school leert Alfred de kraai Dolf kennen, die hem plaagt omdat zijn vader geen eend is. In de loop van de serie zou Dolf voor nog veel grotere problemen zorgen. Als hij groter is leert Henk Alfred het schaakspel, maar meestal hebben ze daar geen tijd voor, want Alfreds strijd tegen onrecht brengt hen over de hele wereld. Zo leert hij de Wana's kennen, een familie zwarte eenden die gevlucht is uit Thuisland. In dit land worden de zwarte eenden onderdrukt door de witte ganzen. Alfred wordt verliefd op Winnie, de dochter van het gezin.

Alfred J. KwakUiteindelijk lukt het Alfred zelfs om een verblijfsvergunning voor de familie Wana te krijgen, zodat ze in vrijheid in Groot Waterland kunnen leven. Het verhaal van Winnie en haar familie is duidelijk geïnspireerd op de apartheid in Zuid-Afrika, en ook andere historische gebeurtenissen en personen zijn in het verhaal verwerkt. Opvallend is het grote aantal Nederlandse acteurs die stemmen hebben ingesproken. Worden tekenfilms vaak door een kleine groep nagesynchroniseerd, in de Nederlandse versie van deze serie zijn meer dan 40 verschillende stemmen te horen. In het najaar van 2008 kondigde Herman van Veen aan een vervolg te willen maken.

Hierin zal niet Alfred maar zijn zoon de hoofdrol hebben. Tot op heden is het bij plannen gebleven voor een nieuwe serie, wel is in 2011 het boek "Alfred J. Kwak - Vader" uitgekomen.

 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 januari 2017

© Harlekijn/Van Veen, Siepermann & Bacher/J.F.A. Productions B.V.

1000 Resterende tekens


Mariëttefloris
Voor mijn kleinzoon de dvd serie aan t het sparen maar ik kan nergens de volgorde vinden. Iemand de complete lijst vd dvd reeks?
animatiefiguur
zo veeeeel reactie ik keek vroeger dit en af en toe kom het nog op ned 3 kijk ik dan soms!!
chantal23
hoiik las dat de complete afl.heb van alfred j dokus kwak ik wil ze ook al zo lang op een dvd wil jij met mij contact opnemen dit is mij email aderes chantaloudelans ink@hotmail.comgroetjes chantal

Keek jij hier vroeger ook naar?

Dag Sinterklaas

Dag Sinterklaas (1994-1995)

Elk jaar geeft Sinterklaas cadeautjes weg aan kinderen over de hele wereld. Moet de Sint al die… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

DVD: Sinterklaas & Diego - Het geheim van de ring

Sinterklaas & Diego - Het geheim van de ring

Uitgebracht: Entertainment One Speelduur: 75 minuten Datum: 7 oktober 2015 Extra: Geen Beschrijving… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Henk Temming - De Hulpsinterklaas

Henk Temming - De Hulpsinterklaas (1992)

Als zanger en tekstschrijver van Het Goede Doel maakte Henk Temming na het einde van deze groep in… Lees meer