Amulet (1966-1967)

AmuletZes jaar voordat Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? van start ging was op zaterdagmiddag een reeks te zien die dezelfde sfeer had als de legendarische KRO-serie. Het verhaal speelt zich af in het dorpje Nederhamelen. De jonge Wiesje Avercamp arriveert hier na een lange bootreis uit Londen. Ze wil graag het kasteel bezoeken waar haar moeder geboren is, maar komt voor een teleurstelling te staan. De kasteelpoort is gesloten en het lijkt erop dat haar oom, baron Jeroen van Nederhamelen, er niet meer woont. In het nabijgelegen dorpje ziet ze op het plein de naam van haar oom boven een winkeldeur staan, "Jeroen's magazijn".

AmuletHij blijkt de winkelier te zijn, en is allesbehalve vriendelijk en spraakzaam tegenover zijn nichtje. Wiesje mag bij hem logeren, op voorwaarde dat zij hem in de winkel helpt. Van de kwebbelende buurvrouw Nozemans hoort Wiesje dat haar oom in geldnood zit. Hij heeft geen geld meer om op het kasteel te wonen en is noodgedwongen een winkel begonnen. Ook hoort ze dat baron Jeroen destijds tegen het huwelijk was van Wiesje's moeder met een muzikant, en haar vertrek naar Engeland. De baron vond dat zij beneden haar stand trouwde. Valentijn, de verlegen zoon van vrouw Nozemans, wil Wiesje graag helpen om eens een kijkje op het kasteel te nemen.

AmuletWiesje weet niet dat ze al die tijd in de gaten wordt gehouden door twee schurken, de Chef en de Kleine. Zij hebben haar op de boot ontmoet en hoorden van het kasteel waar een rijke oom zou wonen en zijn Wiesje gevolgd. Zij zijn niet de enige vreemdelingen in Nederhamelen: Raffaello, de scharenslijper en zijn dochter Monica hebben hun tent vlakbij het kasteel opgezet. Van Raffaello krijgt Wiesje een met edelstenen bezet amulet in bewaring, wat ze herkent van een schilderij van haar grootvader dat nu in de winkel hangt. Al snel ontdekt Wiesje dat de amulet magische krachten heeft...

Hoofdrolspelers Ida Bons en Tom van Beek zouden later ook in Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? spelen. Ook Jos Bergman zou dankzij een jeugdserie bekendheid krijgen: hij speelde Sindala in Floris.

 


Publicatiedatum: 12 april 2005
Laatste aanvulling: 1 januari 2016

© KRO

Tags: KRO, Jaren 60, 1966

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Wilma
Ik heb goede herinneringen aan de serie. Ik meen dat het was opgenomen in het oude huis in Bern bij Nederhemert waar Annet toen woonde.Ik ben ooit op visite geweest bij Annet van Battum. Met mijn ouders en haar ouders bezochten wij haar en haar man Wim Noordhoek toen in hun huisje Imbosch op de Veluwe. Dat bezoek heeft toen op mij veel indruk gemaakt.Ik ben op zoek naar meer informatie over Annet van Battum, haar leven en info over het oude huis in Bern. Ik ben daar, het oude huis, vandaag op de kijkdag geweest. Het huis wordt met inschrijving verkocht. Ook deze keer deed de sfeer mij erg veel.
Leo Marcel Van Leeuwen
De Series waren vroeger leuker dan nu.;-);-);-):-):-):-):D:D:D

Meer televisie-sentiment

Kleine Isar

Kleine Isar (1980-1981)

Omschrijving Nederlandse animatieserie over de jonge koning Isar die, op zoek naar Jezus, allerlei… Lees meer
Madelief

Madelief (1994)

Omschrijving Nederlandse kinderserie, gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer, over de… Lees meer
Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed

Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed, Het (2011)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over de negenjarige Ollie Hartmoed en zijn familie, ooit… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven