AnimaniacsDeze tekenfilm is een reeks met daarin verschillende series. De show is ontstaan uit een samenwerking tussen Warner Bros. en Steven Spielberg, en gemaakt door Spielbergs productiebedrijf Amblin Entertainment. Gastheren van de show zijn drie figuurtjes die zichzelf de 'Warner Brothers' noemen. Eigenlijk zijn het de twee 'brothers' Yacko en Wacko en hun 'sister' Dot. In iedere aflevering van Animaniacs zit een filmpje met deze karakters. De Warner Brothers zijn bedacht door Tom Ruegger. Het karakterontwerp van Yacko, Wacko en Dot is een knipoog naar figuurtjes die in de jaren '20 en '30 zijn ontworpen, zoals Disney's Oswald the Lucky Rabbit en Felix the Cat.

AnimaniacsHet 'excuus' voor het los rondlopen van deze drie prettig gestoorde figuren komt terug in de titelsong: ze zouden in de jaren '30 zijn opgesloten in de karakteristieke watertoren van het Warner Bros. studiopark, maar zijn in de jaren '90 ontsnapt. Tot welke 'soort' de Warner Brothers (en sister) behoren is opzettelijk dubbelzinnig gebleven. Zijn het nou een soort hondjes met een kattenstaart? Dat is al een grap op zich: figuurtjes uit de beginjaren van de tekenfilm waren ook min of meer inwisselbaar. Zo is Mickey Mouse eigenlijk Oswald the Lucky Rabbit, maar dan met ronde oren. Dat past goed bij het karakter van de show: alles wordt op de hak genomen.

AnimaniacsHet zit vol met grappen en sketches die doen denken aan bijvoorbeeld Jerry Lewis of de Marx Brothers. De humor is dan ook wat meer op volwassenen gericht dan bij een gemiddelde animatieserie. Daarnaast heeft Spielberg er een sport van gemaakt om in iedere aflevering een muzikaal intermezzo in te lassen, ook weer met de nodige humor en persiflages. Naast de Warner Brothers zijn er nog andere terugkerende series in Animaniacs:

 • Pinky and the Brain zijn een hele domme en een hele slimme laboratoriummuis. Pinky vind alles best en zorgt voor de vrolijke noot, terwijl Brain in iedere aflevering werkt aan zijn ambitieuze plan om de wereld te veroveren. Wat natuurlijk iedere keer weer jammerlijk mislukt.
 • Slappy and Skippy Squirrel zijn twee eekhoorns. Slappy is een arrivé in het showbizzvak, misschien wel familie van Tex Avery's Nutty Squirrel. Maar in tegenstelling tot de hyperactieve karakters van Avery heeft Slappy het allemaal wel gezien, en trakteert de wereld op haar zure commentaar. De jeugdige Skippy moet het vak nog leren, en fungeert als haar aangever.

Andere series die zo nu en dan in een aflevering verschijnen zijn:

 • Goodfeathers, over drie wat maffiose duiven.
 • Rita and Runt, over een zwerfkat en een zwerfhond.
 • Buttons and Mindy, over een ondernemingslustige kleuter en haar babysittende hond.
 • Chicken Boo, over een levensgrote kip die in mensenkleren rondloopt.
 • Flavio and Marita, over twee nijlpaarden.
   
   


Met dank aan Serge Barthel
Publicatiedatum: 2 juli 2006
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© Warner Bros. Television/Amblin Entertainment

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

animatiefiguur
woow netje goede reacties en veel dat is niet gek want dit was vaak erg lachen
alessio bongiovanni
ik vindt skippy cool jammer dat er niet zo veel video zijn op youtube er waaren chi afleefringen op youtube maar de snullen van usa heb ze ge wist dat is kut van alle afleefringen wil ik bully for skippy zien soccer coach slappy en nog veel anderen help me clip van skippy op youtube

Meer televisie-sentiment

Flint the time detective

Flint the time detective (2001)

Omschrijving Japanse futuristische tekenfilmserie over Tony en Sarah, twee leden van de tijdpolitie… Lees meer
De 10 over half 5 Paul de Leeuw Show

10 over half 5 Paul de Leeuw Show, De (1987-1988)

Hoewel Paul de Leeuw zijn televisiedebuut maakte in de talkshow van Sonja Barend was het de NCRV… Lees meer
Oom Ferdinand en de Toverdrank

Oom Ferdinand en de Toverdrank (1974)

De broers Marc en Robin hebben een speedbootje waarmee ze graag op de plassen varen. Daar leren ze… Lees meer