BamseHet stripfiguurtje Bamse is een creatie uit 1966 van de Zweedse tekenaar Rune Andréasson, en had oorspronkelijk het doel kinderen normen en waarden bij te brengen. Bamse is een beer die wanneer hij de donderhoning van zijn grootmoeder eet supersterk wordt. Maar hoe sterk hij ook wordt, de vriendelijke Bamse zal nooit geweld gebruiken. Tijdens zijn avonturen wordt Bamse bijgestaan door twee goede vrienden, meneer Schildmans en Huppie Konijn. Meneer Schildmans is een schildpad die veel van slapen houdt. Onder zijn schild bewaart hij allerlei voorwerpen, waaronder een eet- en slaapbel die hij zelf heeft uitgevonden.

BamseAls de wekker afgaat wordt alles aan de kant gezet voor het eten of een dutje. Huppie is niet zo dapper als Bamse maar hij kan heel hard rennen. Bamse en zijn vrienden hebben heel wat te stellen met de onaardige Wolf, bijvoorbeeld als hij de donderhoning steelt. Maar alleen Bamse wordt er sterk van, Wolf krijgt slechts buikpijn. De verhalen van Bamse zijn zo populair in Scandinavië dat de kleine beer al in 1966 een tekenfilmserie kreeg, zes afleveringen in zwart-wit gevolgd door deze serie in kleur in 1972. Een jaar later kwam er ook een stripblad met de naam Bamse, dat tussen 1979 en 1990 ook in Nederland werd uitgegeven.

Sinds 1990 heeft Rune's zoon Dan het werk van zijn vader, die in 1999 overleed, overgenomen. In Zweden is Bamse nog altijd populair, onder andere als mascotte van de dierentuin van Kolmården.
 
 


Publicatiedatum: 24 februari 2005
Laatste aanvulling: 28 januari 2018

© Egmont Film

1000 Resterende tekens


Jet van Dijke
Ik kende Bamse nog niet, maar vind hem geweldig, ik ben eigenlijk op zoek naar een knuffel beer, Bamse zelf, maar kan deze nergens vinden, is er iemand die me daar aan kan helpen, of een leuk t'shirtje met hem erop?
ilsem
Ik las Bamse, gelukkig heb ik ze bewaard, mijn dochter is er nu gek van.Alleen jammer dan ik vroeger de boekjes al moeilijk kon kopen. Dus ik mis een aantal vervolg verhalen.
Ymke
Heja Bamse, starkaste är Bamsemen han tycker inte om att slåss...Ik woon in Zweden en mijn kinderen kijken regelmatig naar Bamse. Ik had geen idee dat dat ook in Nederland te zien was meer dan 20 jaar geleden!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De 7 van Blake

7 van Blake, De (1979-1982)

In de verre toekomst, om precies te zijn in de "3de eeuw van de tweede kalender", worden de aarde… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Kwicky Koala

Kwicky Koala (1983)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de belevenissen van een razendsnelle koala, waarin ook… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Budgie de Kleine Helikopter

Budgie de kleine Helikopter (1994-1995)

Tijdens haar opleiding als piloot in het Britse leger werd Sarah Ferguson, destijds nog hertogin… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven