Barend de BeerNadat de Fransman Claude Laydu op de Duitse televisie had gezien hoe een presentator aan het begin van iedere avond aan de kinderen vertelde dat het tijd was om net naar bed te gaan bedacht hij dat het leuk zou zijn om dit door een bruine beer te laten doen. De beer kreeg de naam Nounours ('ours' is het Franse woord voor beer), in het Nederlands werd dat Barend. Samen met de zandman komt Barend iedere avond op een wolk aangevlogen, om met een touwladder naar beneden te klimmen. Vervolgens brengt hij een bezoek aan de kinderen Klaasje en Pimpernel om hen een verhaaltje te vertellen voor het slapen.

Barend de BeerNadat hij hen welterusten heeft gewenst keert hij weer terug naar zijn wolk, waarna de zandman de kinderen met zijn zand in slaap brengt. In Nederland werd de serie oorspronkelijk uitgezonden door de NCRV. Maar omdat kleuters er graag naar keken en er honderden afleveringen beschikbaar waren, deed de KRO vanaf 24 oktober 1964 ook mee. Maar deze omroepen konden pas vanaf half 8 uitzenden, wat veel ouders te laat vonden. Ook snapten kleuters niet waarom Barend de ene dag wel en de andere dag niet te zien was. Om die reden brachten de NCRV en de KRO na ruim een jaar de uitzendingen onder bij de NTS en was de serie dagelijks om 7 uur te zien.

Barend kreeg zelfs zijn eigen tijdschrift. Toen eind augustus 1965 de vriendelijke Franse beer werd vervangen door de Duitse Klaas Vaak werd de NTS overstelpt met verzoeken van kinderen en hun ouders om Barend terug te halen. In Frankrijk werden nog altijd nieuwe afleveringen gemaakt, inmiddels ook in kleur. Uiteindelijk zou Barend in de zomer van 1968 nog eenmaal terugkeren op de Nederlandse televisie.

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© ORTF/Claude Leydu

1000 Resterende tekens


Leo Marcel
Een hele leuke poppen serie vond het prachtig lol
hulya
ik heb hier 19 boeken liggen. wie willen overkopen
Ad
De Barendfilmpjes op Youtube worde erg goed bekeken valt me op, hoe meer hoe liever natuurlijk, de herinneringen komen dan weer boven. Ik zie dat er weer een nieuw filmpje op staat: http://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=wFwJFMTLuWA:D

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Pauze TV

Pauze TV (1989-1991)

Het tijdschrift Pauze was gericht op jongeren tussen de 12 en 18 jaar en werd sinds april 1988… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Chocky

Chocky (1986)

Omschrijving Engelse sciencefictionjeugdserie over een jongen die vriendschap sluit met een… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

thumb snorkels1

Snorkels (1985-1990)

Snorkels zijn stripfiguren bedacht door Nic Broca, en heetten oorspronkelijk Diskies. Ze worden wel… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven