• Home

Barend de Beer (1964-1968)

Barend de BeerNadat de Fransman Claude Laydu op de Duitse televisie had gezien hoe een presentator aan het begin van iedere avond aan de kinderen vertelde dat het tijd was om net naar bed te gaan bedacht hij dat het leuk zou zijn om dit door een bruine beer te laten doen. De beer kreeg de naam Nounours ('ours' is het Franse woord voor beer), in het Nederlands werd dat Barend. Samen met de zandman komt Barend iedere avond op een wolk aangevlogen, om met een touwladder naar beneden te klimmen. Vervolgens brengt hij een bezoek aan de kinderen Klaasje en Pimpernel om hen een verhaaltje te vertellen voor het slapen.

Barend de BeerNadat hij hen welterusten heeft gewenst keert hij weer terug naar zijn wolk, waarna de zandman de kinderen met zijn zand in slaap brengt. In Nederland werd de serie oorspronkelijk uitgezonden door de NCRV. Maar omdat kleuters er graag naar keken en er honderden afleveringen beschikbaar waren, deed de KRO vanaf 24 oktober 1964 ook mee. Maar deze omroepen konden pas vanaf half 8 uitzenden, wat veel ouders te laat vonden. Ook snapten kleuters niet waarom Barend de ene dag wel en de andere dag niet te zien was. Om die reden brachten de NCRV en de KRO na ruim een jaar de uitzendingen onder bij de NTS en was de serie dagelijks om 7 uur te zien.

Barend kreeg zelfs zijn eigen tijdschrift. Toen eind augustus 1965 de vriendelijke Franse beer werd vervangen door de Duitse Klaas Vaak werd de NTS overstelpt met verzoeken van kinderen en hun ouders om Barend terug te halen. In Frankrijk werden nog altijd nieuwe afleveringen gemaakt, inmiddels ook in kleur. Uiteindelijk zou Barend in de zomer van 1968 nog eenmaal terugkeren op de Nederlandse televisie.

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© ORTF/Claude Leydu

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Leo Marcel
Een hele leuke poppen serie vond het prachtig lol
hulya
ik heb hier 19 boeken liggen. wie willen overkopen

Meer televisie-sentiment

Keek jij hier vroeger ook naar?

Budgie de Kleine Helikopter

Budgie de kleine Helikopter (1994-1995)

Tijdens haar opleiding als piloot in het Britse leger werd Sarah Ferguson, destijds nog hertogin… Lees meer

't is zomaar een greep uit onze site,

Robin de Robot

Robin de Robot (1975)

Omschrijving Vlaamse jeugdserie over een professor die als hulpje voor zijn huishoudster een robot… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

title=

James Bond Jr. (1993)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de neef van James Bond die het samen met zijn vrienden… Lees meer