BarstAls het gaat om programma's voor en over jongeren heeft de IKON een naam hoog te houden. Vanaf de jaren '70 maakte de omroep met regelmaat realistische dramaseries waarin maatschappelijke problemen aan de orde komen. Vaak werd er aandacht besteed aan de Derde Wereld, maar ook problematiek dichterbij huis kwam aan de orde. Hiervan is Barst een goed voorbeeld. In deze serie staan de ervaringen van jongeren met hulpverleners centraal. Eind jaren '80 kende Nederland al een uitgebreid netwerk van hulpverleningsinstanties, waarvan het Jongeren Advies Centrum (JAC) en de Kinderrechtswinkel de bekendste waren.

BarstMaar de drempel van deze instellingen was voor veel jongeren erg hoog, want de angst voor onbegrip van vrienden en familie was groot. De serie speelt zich geheel af in een fictief regionaal steunpunt voor jeugdhulpverlening. Alleen receptioniste Marjolein is de hele reeks een constante factor, de hoofdpersoon wisselt per aflevering. Problemen waarmee de jongeren aankloppen lopen uiteen van weglopen tot alcoholmisbruik, maar vaak blijkt er meer aan de hand te zijn. Om de serie een realistisch karakter te geven speelden de jongeren op basis van improvisatie. Onder hen bevindt zich een jonge Najib Amhali, die sindsdien bekend is geworden als cabaretier en acteur.

 


Publicatiedatum: 5 mei 2005
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© IKON

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Krijn
Wat grappig dit. Ik was Daan in de 3e aflevering. Ik was het zelf eerlijk gezegd helemaal vergeten en heb ook geen opnames meer hiervan. Is er iemand die aflevering 3 op VHS/DVD heeft staan? Ik zou het echt super vinden om deze te ontvangen. Mail me! krijn@picklefac tory.nl
Raúl
Receptioniste Marjolijn was mijn "juf Astrid", werkzaam op een basisschool in Oud-Beijerland in de jaren '90.

Meer televisie-sentiment

De Kinderen van Bolderburen

Kinderen van Bolderburen, De (1988)

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren groeide op in het kleine plaatsje Näs. Haar zorgeloze jeugd… Lees meer
Huck Finn

Huck Finn (1968)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie waarin de personages uit de boeken van Mark Twain door de tijd… Lees meer
De Avonturen van Cristobal

Cristobal, De Avonturen van (1963)

Omschrijving Franse jeugdserie over een sluiswachter en twee kinderen uit Parijs die op zoek zijn… Lees meer