Bas Boris BodeTijdens de voorbereidingen voor een nieuwe jeugdserie die zich grotendeels in Nederland afspeelt zocht de Duitse zender ZDF contact met de AVRO. Vooral voor de scènes die in Amsterdam zouden worden opgenomen zocht men hulp van Nederlandstalige omroepmedewerkers. De AVRO stemde toe, met als voorwaarde dat het merendeel van de Nederlandse personages ook door acteurs uit Nederland gespeeld zouden worden. Voor de hoofdrol van Bas Boris Bode, een 16-jarige jongen met een Nederlandse vader en een Duitse moeder, werd Mikael Martin gekozen, een scholier uit Dordrecht. Na de scheiding van zijn ouders is Bas Boris bij zijn moeder in Berlijn gaan wonen.

Bas Boris BodeToen hij zeven jaar oud was hij samen met zijn ouders aan het strand getuige van een zeilongeluk waarbij Vincent van Gulden, een jongen die ook zeven jaar oud was, verdronk. Hij was de kleinzoon van kunsthandelaar en miljonair Frans van Gulden. Acht jaar later is hij weer terug in Nederland om met zijn ijshockeyteam een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Ook zijn moeder komt mee, als masseuse. Hij logeert bij zijn vader Rutger die een galerie bezit aan één van de Amsterdamse grachten. Dat is het begin van een aantal mysterieuze gebeurtenissen. Op een avond ziet hij een jongen in regenkleding die er precies zo uitziet als hij, maar wegrent voordat hij hem iets kan vragen.

Bas Boris BodeWanneer hij met zijn vader meegaat op bezoek bij Frans van Gulden ontdekt Bas Boris een kinderkamer met speelgoed en schaatsen uit zijn jeugd. Zijn ouders verzekeren hem dat hij nooit eerder in het kasteel van de miljonair is geweest. Ook bezit Van Gulden een portret van een jongen in regenkleding van Vincent van Gogh dat sprekend lijkt op Bas Boris. Leo van Gulden, de zoon van de kunsthandelaar en de vader van de verdronken Vincent, heeft na het zeilongeluk geen contact meer met zijn vader gehad. Sindsdien heeft hij veel schulden in de onderwereld gemaakt en zoekt contact met de familie Bode.

Bas Boris BodeAls de geheimzinnige dubbelganger zich nog een paar keer laat zien begint Bas Boris steeds meer te twijfelen aan zijn herkomst. Is hij eigenlijk Vincent van Gulden, en dus een rijke erfgenaam, of is er iemand die hem dat wil laten geloven - maar waarom? Ondanks de Nederlandse inbreng werden alle stemmen in Berlijn in het Duits nagesynchroniseerd. De ZDF vond het te kostbaar om de Nederlandse acteurs naar Duitsland te halen om hun teksten in het Nederlands in te spreken. De stem van Mikael Martin is nog wel te horen omdat hij de eindtune heeft ingezongen.

Na deze serie heeft hij in de jaren '90 enkele gastrollen gespeeld in televisieseries, tegenwoordig is hij vooral als theaterregisseur actief.

 
 


Publicatiedatum: 10 juni 2011
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© ZDF/Magnet Film/AVRO

1000 Resterende tekens


bjorn
cool ik heb altijd al willen weten wie dat was. Toen ik nog heel jong was keek ik altijd naar Onderweg naar Morgen en ik vond die rol van Kennard Boss echt heel gaaf. klein maar fijn! sindsdien wou ik acteur worden en dat soort rollen spelen maar wist nooit wie hij was ja Kennard Bos die naam hebben ze van de producent gejat. Maar hij speelde die rol dus. En het is moeilijk om iets daarvan terug te vinden
S. Martin
Voor wie het weten wil: Michael Martin is na de HAVO naar de toneel academie in Maastricht gegaan, heeft daarna van alles en nog wat gedaan: kleinere rolletjes in tv-series zoals "Zonder Ernst", "Onderweg naar morgen". Ook speelde hij in de musical "La cage au volles", niet in de laatste maar die daarvoor. Tegenwoordig regisseert hij regelmatig amateur toneel, werkt als trainings-acteur . Hij is ook de bedenker van het FAB5 project, een project dat als doel heeft kansarmere jongeren op te leiden tot trainings acteur. Ik weet veel van hem, ik ben zijn zusje ;-).. Leuk die reacties hier. :D Ik was toen zes jaar en in Dordrecht ging elke dag de bel omdat meisjes een handtekening kwamen vragen.. LANG GELEDEN :-)
Erwin Swieringa
aftiteling = ondertiteling

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bright Sparks

Bright Sparks (1990)

Omschrijving Australische tekenfilmserie met een educatief karakter, waarbij tekenfilmfiguren… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Varen is fijner dan je denkt/Tinkeltje

Varen is fijner dan je denkt/Tinkeltje (1956-1960)

Ter gelegenheid van de jaarwisseling schreef Mies Bouhuys in 1956 het televisiespel Het oude jaar… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Fred Basset

Fred Basset (1978)

Omschrijving Britse tekenfilmserie over de bassethond Fred. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven