BatmanStripheld Batman werd in 1939 gecreëerd door tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger. Achter het vleermuismasker gaat miljonair Bruce Wayne schuil, die zich na de moord op zijn ouders inzet voor de misdaadbestrijding, geholpen door 'boy wonder' Robin. Hij woont in Gotham City en verplaatst zich per batmobiel. Het succes van de stripverhalen leidde onder andere tot bewerkingen voor hoorspelen, teken- en speelfilms, en een televisieserie die drie seizoenen zou lopen. De serie ziet er uit als een stripverhaal: wanneer Batman op de vuist gaan met een slechterik flitsen kreten als 'kapow!' en 'bang!' letterlijk over het scherm.

BatmanBatman en Robin krijgen te maken met zeer vreemde tegenstanders, zoals de raadselachtige Riddler, de kale crimineel Egghead, vogel- en parapluliefhebber Penguin, de Joker met het witte gezicht en de sluwe Catwoman. Bekende acteurs vonden het leuk om in de huid te kruipen van een kleurrijke schurk. De regelmatig terugkerende scène waarbij Batman en Robin met een touw tegen een gebouw opklimmen werd gemaakt door de camera een kwartslag te draaien. Tijdens het omhoog klimmen deed altijd wel iemand een raam open, vaak gespeeld door bekende acteurs.

BatmanOnder hen waren Sammy Davis Jr., Ted Cassidy (in zijn rol als Lurch uit The Addams Family) en Jerry Lewis. Tussen het eerste en het tweede seizoen werd ook de speelfilm Batman opgenomen met dezelfde acteurs, waarin Batman en Robin het moet opnemen tegen vier slechteriken tegelijk: Catwoman, de Penguin, de Riddler en de Joker. In Nederland werden in de jaren '60 slechts 26 van de 120 afleveringen uitgezonden. Ondanks de populariteit bij kinderen stopte de KRO de uitzendingen omdat ouders de serie te geweldadig vonden. In Vlaanderen gebeurde hetzelfde al na 7 afleveringen.

BatmanEind jaren '80 kreeg Batman een nieuwe en zeer succesvolle carrière in de bioscoop. Bekende acteurs als Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney en Christian Bale hebben inmiddels de vleermuisheld gespeeld. Door het succes van de films werd de serie begin jaren '90 wel helemaal uitgezonden als onderdeel van Telekids. In 2003 verscheen de televisiefilm 'Return to the Batcave: the misadventures of Adam and Burt' waarin de hoofdrolspelers uit de serie, Adam West en Bert Ward, zichzelf spelen. Wanneer ze horen dat de Batmobiel uit het museum gestolen is gaan zij achter de dieven aan, zoals ze dat als Batman en Robin ook ooit deden.

De originele Batmobiel was een verbouwde Lincoln Futura en eigendom van ontwerper George Barris. In 2013 liet hij het voertuig veilen en bracht de Batmobiel meer dan 4,2 miljoen dollar op.

 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 december 2016

© William Self/20th Fox Century

/domains/televisiegeheugen.nl/public_html/screenshots/albums/verzameling_verzamelstickerabums/STICKERBOEK_Batman.jpg

1000 Resterende tekens


F.Bernet
Als 11-12jarige kwam deze serie op mij over als pure fictie.Ik heb de 10 uitgezonden afleveringen gezien,maar toen de serie gestopt was,was het gauw uit mijn gedachten.
Hypercube
Ik was 'verliefd' op Robin. Geweldige special effect inderdaad. Blauwe lampen om kou te simuleren, opgeplakte ijspegels. En heel netjes allemaal.
Gast
En niet te vergeten, wanneer ze met een touw een gebouw beklimmen, dat zag er 'prachtig' uit. Gewoon een horizontaal gespannen touw, en het beeld 90 graden gedraaid, waardoor het lijkt alsof ze een gebouw oplopen. Heerlijk knullig....

Keek jij hier vroeger ook naar?

Transformers

Transformers (1988-1990)

In het midden van de jaren '80 kregen veel huishoudens in Nederland dankzij kabeltelevisie een veel… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Studio op Stelten

Studio op Stelten (1994)

Omschrijving Nederlands kinderprogramma met diverse onderdelen, waaronder de mop van de week, de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Er was eens de Ruimte

Er was eens... de Ruimte (1982-1983)

Deze serie gaat verder waar Er was eens... de Mens ophoudt. De laatste aflevering uit die reeks,… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven