Belle & SébastienOp een zeer koude dag, hoog in de Franse Alpen, vindt de oude jager César een jonge vrouw met een baby in de sneeuw. Ze is ernstig ziek en nog voor er een dokter kan worden geroepen komt ze te overlijden. De baby, een jongetje, is echter gezond en krijgt de naam Sébastien. Hij groeit op bij César die zelf al twee volwassen kleinkinderen heeft, Angelina en Jean. Hun ouders zijn bij een lawine om het leven gekomen. Omdat hij een donker uiterlijk heeft wordt Sébastien vaak door de kinderen uit het dorp geplaagd. Hij zwerft daarom liever door de bergen dan dat hij naar school gaat.

Belle & SébastienDaar sluit hij vriendschap met de witte hond Belle die weggelopen is omdat ze mishandeld werd door haar baas. In het dorp wordt het gerucht verspreid dat Belle gevaarlijk is en moet worden afgeschoten, iets wat Sébastien natuurlijk probeert te voorkomen. Hiermee begint deze ontroerende serie, waarvan iedere aflevering werd ingeleid door schrijfster en regisseur Cécile Aubry. Zij was tevens de moeder van de jonge Mehdi El Glaoui. Hij was de inspiratiebron geweest voor Aubry's verhalen, en het was daarom niet vreemd dat hij de hoofdrol kreeg. Toen er een vervolg op de eerste reeks kwam stelde Mehdi zijn eisen.

Belle & SébastienHij wilde alleen nog in nieuwe avonturen meespelen wanneer er ook paarden in de serie zouden meedoen en hij niet meer in de sneeuw hoefde te acteren. Mehdi kreeg zijn zin, en er zouden nog twee reeksen worden uitgebracht, 'Nieuwe avonturen van Sébastien' en 'Sébastien en de Marie-Morgane'. In deze vervolgen, in kleur, komt Sébastien meer te weten over zijn biologische familie. Hij vindt zijn vader terug, die een paardenfokkerij heeft en leert zelf ook paardrijden. Aan het begin van de derde reeks is Belle overleden en leert Sébastien, inmiddels 12 jaar oud, zijn oom Louis Maréchal kennen.

Belle  & SebastienDeze oude scheepskapitein verloor zijn vrouw en zoon tijdens de Tweede Wereldoorlog wat hij nooit heeft kunnen verwerken. Sébastien ontdekt dat hij een groot geheim met zich meedraagt. Mehdi zong ook de begin- en eindtunes van de series waarvan "L'oiseau", afkomstig uit de tweede reeks, grote bekendheid kreeg. Pas jaren later werd bekend dat niet hij maar Bruno Victoire Polius van de jongensgroep Les Poppys "L'oiseau" had gezongen. Om de verkoop te stimuleren werd op het hoesje Mehdi als zanger vermeld. Begin jaren 80 is van de avonturen van Sébastien en zijn hond ook een tekenfilmserie gemaakt in Japan, deze is in Nederland nooit uitgezonden.

In 2013 is het originele verhaal opnieuw verfilmd, nu als speelfilm met Mehdi El Glaoui in een van de bijrollen die in dat jaar ook een boek uitbracht over de serie, "La belle histoire de Sébastien". De vervolgfilms 'L'aventure continue' (Het avontuur gaat verder) en 'Le dernier chapitre' (Vrienden voor altijd) werden in 2015 en 2017 uitgebracht.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 mei 2018

© RTF/Gaumont Télévision

1000 Resterende tekens


Corrie
Weet iemand wat de vogel (l 'oiseau)te maken heeft met de serie? Of is het een vogel die in de bergen vliegt en de aandacht van Sebastien heeft?
Hetty Vinke
voor degenen die deze serie net als ik ook nooit vergeten zijn, eind december dit jaar (2013) komt er een film hiervan uit in Frankrijk. Uiteraard met andere spelers maar ik kan niet wachten.
Dicky
Hier de midi na veel gezoek gevonden:http://francais.karaokar.com/Klik dan op 'B' en vervolgens op 'Belle et Sebastien' (ik geef het maar even zo weer; de directe links worden uiteindelijk erg lang en complex)Hier staat ook de bladmuziek als pdf:http://www2.ac-lyon.fr/enseigne/musique/terlik/loiseau.pdf

Keek jij hier vroeger ook naar?

Welkom in de 80-jarige Oorlog

Welkom in de 80-jarige Oorlog (2018)

Omschrijving Geschiedenisprogramma voor de jeugd waar overleden bekende figuren als Willem van… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De jongen met de gouden broek

Jongen met de gouden broek, De (1976)

Omschrijving Zweedse jeugdserie over een jongen die er achter komt dat telkens wanneer hij zijn… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Spanning in Slagharen

Spanning in Slagharen (1988)

In 1987 was Ponypark Slagharen het decor voor deze spannende avonturenserie, die zich afspeelt in… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven