BerebiosEind jaren '70 verzorgden AVRO, KRO, NCRV, TROS en VARA om beurten de uitzending op woensdagmiddag. De AVRO bedacht dat het leuk zou zijn om de kinderprogramma's te laten presenteren door de toen populaire beren uit de Bereboot. Zo ontstond de Berebios, een twee uur durende bioscoopvoorstelling op televisie met voorfilms, een hoofdfilm en zelfs een pauze. In de eerste uitzending werden naast een lange aflevering van de Bereboot de tekenfilms De Kleine Beer, Piggeldy en Frederick, en Hippo het Niespaard uitgezonden. Ook was er filmklassieker van Charlie Chaplin te zien en als hoofdfilm een compleet verhaal van Kuifje.

BerebiosDeze opzet was een groot succes met soms bijna een miljoen kijkers, waarschijnlijk ook omdat alle programma's in het Nederlands waren nagesynchroniseerd. In het tweede seizoen kwamen er nieuwe tekenfilms bij. Dit waren voor het grootste deel Amerikaanse series uit de jaren '60, waaronder Hetty de Heks (met de stem van Corrie van Gorp), Inky de Inktvis (ingesproken door Jaap Stobbe) en Hong Kong Foei (met de stem van Joop Doderer). Deze staan daar bekend als "Early Saturday morning cartoons" en zijn relatief goekoop gemaakt omdat de animatie bewust eenvoudig is gehouden, van een sprekend figuurtje beweegt soms alleen de mond.

Het programma werd zo goed bekeken dat er in 1979 ook een theatervoorstelling van de Berebios kwam. Omdat de Bereboot al een paar jaar gestopt was, en de poppen niet langer het programma presenteerden werd in 1980 het programma voortgezet als Kinderbios.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 2 februari 2018

© AVRO

1000 Resterende tekens


gast
Die screenshot van Charlie Chaplin klopt niet. Het was niet de echte Charlie Chaplin die in de Berebios was te zien, maar een getekende versie die in Amerika bekend staat als Baggy Pants, uit de tekenfilmserie Baggy Pants and The Nit Wits van Freleng-DePatie.
TelevisieGeheugen
Dank je wel voor je reactie maar soms laten herinneringen je wel eens in de steek ;-), zie deze link: https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1977-11-22/edition/0/page/2

Baggy Pants werd als los programma uitgezonden, zie deze link: https://leiden.courant.nu/issue/NLC/1979-11-15/edition/0/page/23?query=Baggy Pants&sort=relevance

Gast
Ben niet 100% zeker of de info in die oude krant klopt. Bij mijn weten werd de tekenfilm Baggy Pants onder de naam "Charlie Chaplin" uitgezonden. De krant kan per abuis hebben gedacht dat het hier om de echte Charlie Chaplin ging.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Buurman en Buurman

Buurman & Buurman (vanaf 1984)

De klussende buurmannen waren voor het eerst te zien in de korte Tsjechische film 'Kutaci'… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Argons Ketting

Argons Ketting (1992)

Tijdens zijn vakantie bedacht Terry Angus, poppenspeler bij De Freggels van Jim Henson, samen met… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De geheime schatten van de Rode Zee

Geheime schatten van de Rode Zee, De (1973)

Omschrijving Franse jeugdserie gebaseerd op de autobiografie van avonturier Henry de Monfreid die… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven