Berebios (1977-1980)

BerebiosEind jaren '70 verzorgden AVRO, KRO, NCRV, TROS en VARA om beurten de uitzending op woensdagmiddag. De AVRO bedacht dat het leuk zou zijn om de kinderprogramma's te laten presenteren door de toen populaire beren uit de Bereboot. Zo ontstond de Berebios, een twee uur durende bioscoopvoorstelling op televisie met voorfilms, een hoofdfilm en zelfs een pauze. In de eerste uitzending werden naast een lange aflevering van de Bereboot de tekenfilms De Kleine Beer, Piggeldy en Frederick, en Hippo het Niespaard uitgezonden. Ook was er filmklassieker van Charlie Chaplin te zien en als hoofdfilm een compleet verhaal van Kuifje.

BerebiosDeze opzet was een groot succes met soms bijna een miljoen kijkers, waarschijnlijk ook omdat alle programma's in het Nederlands waren nagesynchroniseerd. In het tweede seizoen kwamen er nieuwe tekenfilms bij. Dit waren voor het grootste deel Amerikaanse series uit de jaren '60, waaronder Hetty de Heks (met de stem van Corrie van Gorp), Inky de Inktvis (ingesproken door Jaap Stobbe) en Hong Kong Foei (met de stem van Joop Doderer). Deze staan daar bekend als "Early Saturday morning cartoons" en zijn relatief goedkoop gemaakt omdat de animatie bewust eenvoudig is gehouden, van een sprekend figuurtje beweegt soms alleen de mond.

Het programma werd zo goed bekeken dat er in 1979 ook een theatervoorstelling van de Berebios kwam. Omdat de Bereboot al een paar jaar gestopt was, en de poppen niet langer het programma presenteerden werd in 1980 het programma voortgezet als Kinderbios.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 2 februari 2018

© AVRO

Tags: AVRO, Jaren 70, 1977

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

gast
Die screenshot van Charlie Chaplin klopt niet. Het was niet de echte Charlie Chaplin die in de Berebios was te zien, maar een getekende versie die in Amerika bekend staat als Baggy Pants, uit de tekenfilmserie Baggy Pants and The Nit Wits van Freleng-DePatie.
TelevisieGeheugen
Dank je wel voor je reactie maar soms laten herinneringen je wel eens in de steek ;-), zie deze link: https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1977-11-22/edition/0/page/2

Baggy Pants werd als los programma uitgezonden, zie deze link: https://leiden.courant.nu/issue/NLC/1979-11-15/edition/0/page/23?query=Baggy Pants&sort=relevance

De Poppenkraam

Poppenkraam, De (1980-1985)

In deze sprookjesachtige serie over een speelgoedwinkel wonen Hugo en Henriëtte, twee poppen die… Lees meer
Brigadier Dog

Brigadier Dog (1972)

Brigadier Dog is een niet al te slimme 'deputy' (hulpsheriff) uit Mississippi die de meeste tijd… Lees meer
Bart Boudewijn

Bart Boudewijn (1967-1968)

Voor de zaterdagmiddaguitzendingen in het seizoen 1967-1968 bedacht de KRO Spitsuur, een gevarieerd… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven