Bereboot (1976-1978)

BerebootNadat hij meer dan 600 afleveringen had geschreven voor Ti-Ta Tovenaar werd Lo Hartog van Banda gevraagd een nieuwe dagelijkse serie te maken voor jonge kinderen. Hij had al eerder meegeschreven aan teksten voor stripverhalen, naast eigen creaties ook voor onder meer Tom Poes en Lucky Luke. Omdat de NOS direct om meer dan 200 afleveringen vroeg bedacht hij de poppenserie Bereboot, want hiermee konden telkens nieuwe avonturen beleefd worden. De bemanning bestaat uit drie beren. Aan het roer staat kapitein Brom ("hossende haaien!"), een brombeer met een hart van goud. Brilbeer is de machinist, een vakman die alles weet van "piefjes en palletjes".

BerebootTenslotte is er Maatje, een jong maar slim zeebeertje. Verder zijn er nog enkele vaste personages, waaronder tante Neel, een vrolijke Rotterdamse die een oogje heeft op kapitein Brom en hem tegen zijn zin in Snoetepoet noemt. Tante Neel staat achter de tap van café Het Zeemanshuis waar de Italiaanse kok Kokki voor de maaltijden zorgt. Hier komt zakenman Fred de Kei regelmatig langs, hij voorziet de Bereboot vaak van nieuwe opdrachten. Journalist "snelle" Henkie, altijd op zoek naar een primeurtje, wil alles weten wat de beren onderweg beleefd hebben. In elk verhaal duiken heel wat vreemde personages op, waarvan sommigen heel exotisch zijn.

BerebootDe bemanning van Bereboot komt hen tegen op vreemde eilanden met namen als Huileiland en Carnavalseiland. Ook onderweg zijn er ontmoetingen met opvallende zeewezens als de zeemeermin Lorrelies en Alida, de zingende zeeslang. Na een jaar dagelijkse uitzendingen werd de serie door de AVRO overgenomen die wekelijks nieuwe afleveringen uitzond. Er werd een nieuwe begintune gemaakt, alle poppen en de decors werden vernieuwd en er werden ook nieuwe personages geïntroduceerd, zoals de altijd hongerige vogel Guus Hap en de grapjassende Vliegende Lollander.

Speciaal voor de Berebios werden ook extra lange delen opgenomen, en bovendien werd dit programma gepresenteerd door kapitein Brom, Maatje en Brilbeer. Zijn fantasie leek Lo Hartog van Banda nooit in de steek te laten: na de varende beren bedacht hij de ruimtereizende Astronautjes. Hij overleed op 2 februari 2006, 89 jaar oud.

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 15 januari 2015

© Lo Hartog van Banda/NOS/AVRO/Bridge Entertainment Group

Tags: AVRO, TROS, Jaren 70, 1976, Nickelodeon, KinderNet 5, NOS

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

gast
Weet iemand ook in welke volgorde de afleveringen zijn uitgezonden en op welke datum? Daar kan ik nergens info over krijgen, ook niet via delpher. Niet dat het zo belangrijk is, maar het lijkt me toch wel leuk om te weten.
Anita82
Onze zoon kijkt nu met veel plezier naar de Berenboot! Nu heb ik 2 DVD's die hij heel leuk vind maar mama wordt een beetje moe van de herhaling. Een vriend van ons vertelde dat het weer op tv wordt uitgezonden op dit moment. Iemand enig idee waar want ik kan het niet terugvinden???

Meer televisie-sentiment

Pol

Pol (1986)

Omschrijving Deens-Belgische tekenfilmserie over het beertje Pol die samen met zijn vrienden Pel de… Lees meer
Captain Scarlet

Captain Scarlet (1968)

Tijdens het maken van de serie Thunderbirds had het echtpaar Gerry en Sylvia Anderson hun… Lees meer
Bas en Ggrietje

Bas en Grietje (1961)

Omschrijving Nederlandse kindermusical over twee kinderen; voor zover bekend niet bewaard gebleven. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven