Boefjes, De (1975-1976)

De BoefjesDe eerste aflevering van De Boefjes werd in 1922 gemaakt, lang voordat er televisie was. De reeks was een idee van producent Hal Roach, bekend van Laurel & Hardy, en was onder de titel Our Gang als voorprogramma in de bioscoop te zien. De serie sloeg direct aan, zeker toen er vanaf 1929 ook afleveringen met geluid werden gemaakt. Alle hoofdrollen werden gespeeld door kinderen die samen opgroeien. Ze zijn heel avontuurlijk ingesteld en doen vaak volwassenen na. Zo beginnen ze een taxibedrijf, houden een racewedstrijd en gaan als brandweermannen aan de slag. In de loop der jaren werden kinderen die te oud werden vervangen door nieuwe acteurtjes.

De BoefjesDe kinderen kregen meestal geen scenario te zien - sommigen konden nog niet eens lezen - maar werd verteld wat ze moesten doen, zodat hun spel vaak natuurlijk overkwam. Na 220 korte en 1 lange aflevering kwam er in 1944 een einde aan de reeks. Hal Roach had de rechten al een paar jaar eerder verkocht, maar kocht ze begin jaren '50 terug, al mocht hij de naam Our Gang niet meer gebruiken. Afleveringen die tussen 1927 en 1938 waren gemaakt werden opnieuw gemonteerd en vanaf 1955 als The Little Rascals op televisie uitgezonden. Vooral de afleveringen met Spanky, Buckwheat, Alfalfa en de hond Petey, herkenbaar aan de cirkel rond zijn oog, sloegen bij het publiek aan.

De BoefjesNog eens 20 jaar later waren hun avonturen ook in Nederland te zien. En met succes, want de serie is sindsdien nog regelmatig herhaald. In 2002 interviewden de makers van het VPRO-filmprogramma Stardust Junior één van de originele boefjes: Shirley Jean Rickert, toen 5 jaar, ten tijde van het interview een hoogbejaarde dame. Over haar tijd als 'boefje' vertelde ze: "Je voelde je net Alice in Wonderland. Je had een heleboel leuk speelgoed en ging op de set naar school. We moesten elke dag een uur lang ontspannen en lol maken. Je had drie uur school en bij elkaar vier uur voor de camera. Het is geweldig om op mijn leeftijd nog als kind beroemd te zijn.

Ik heb mijn eigen website en krijg mail uit de hele wereld. Dat is echt heel erg leuk." Shirley Jean Rickert overleed in 2009, 82 jaar oud.

 


Publicatiedatum: 26 november 2005
Laatste aanvulling: 22 juli 2012

© Hal Roach Studios Inc.

Tags: VARA, TROS, VPRO, Jaren 70, 1975

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

-mich
Er zijn verschillende versies van De boefjes met andere kinderen. Deze van de foto's hierboven waren het leukste en juist van deze is nu een dvdbox uitgekomen en tekoop bij v&d en hijs maar 10.00 euro
Hubertus
Als kleine jongen heb ik er al met véél plezier naar gekeken. Niet alleen was deze serie op de Nederlandse zender, maar ook op de Duitse zender werd deze prachtige serie uitgezonden. Ik hoop dat deze serie weer eens op TV komt, zodat we weer allemaal kunnen genieten van deze prachtige "Boefjes". ;-) PS, Het liefst alle 220 1 afleveringen. ;-) :D ;-)

Meer televisie-sentiment

Eine Kleine Nachtmerrie

Kleine Nachtmerrie, Eine (1997)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie waarin elke aflevering een kind met een muziekinstrument in een… Lees meer
Beugelbekkie

Beugelbekkie (2001-2003)

Sharon Spitz is een meisje zoals zoveel meiden van dertien met typische tienerproblemen, en zit… Lees meer
De Griezelbus

Griezelbus, De (2007)

Voor de verfilming van 'De Griezelbus', een populaire reeks jeugdboeken met griezelverhalen, werd… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven