Bolke de BeerVoor zijn tweejarig zoontje bedacht A.D. Hildebrand, omroeper bij de AVRO-radio, verhaaltjes voor het slapengaan over een beer die uit het circus ontsnapt. Hij schreef de avonturen die Bolke beleefde ook op, maar zonder succes want 13 uitgeverijen wezen hem af. In 1935 kreeg hij de kans om in te vallen voor een zieke vriendin die een kinderrubriek had in de krant 'Het Vrije Volk'. Het weekje vervangen zouden vele jaren worden en nu toonde uitgever Meulenhoff wel belangstelling. Hoewel niet direct een succes zouden er uiteindelijk tien boeken over Bolke worden uitgebracht. In de loop der jaren bleven de boeken populair.

Bolke de BeerMidden jaren '70 bewerkten op verzoek van de NCRV de makers van onder andere de Fabeltjeskrant de verhalen tot een poppenserie.n de eerste aflevering is Bolke net uit het circus bij Apeldoorn gevlucht. Op zoek naar een hol komt hij terecht bij de hazenfamilie Buizer, die hem onderdak verleent. Met de hazenkinderen Polle en Makkie wordt Bolke al snel de beste maatjes. Ook de andere dieren van de Veluwe worden zijn vrienden, zoals het hert Rosientje, de egel Drubbiebu en de kippige oude mol. Melis de aap is net als Bolke ook uit het circus ontsnapt. Met de vos Vlens kan, ondanks zijn streken, Bolke het ook goed vinden.

In de loop van de serie zou ook ontdekkingsreiziger Dorus Das in het bos komen wonen. A.D. Hildebrand kon maar kort van het nieuwe succes genieten, hij overleed op 29 juni 1977. Gebaseerd op zijn originele verhalen schreef Ton Hasebos in de jaren '80 enkele nieuwe boekjes over Bolke.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 januari 2017

© De Levita Productions B.V./Bridge Entertainment Group

1000 Resterende tekens


gast
De script-editor Renee Sellis staat ook wel bekend als Renee van Utteren (onder die naam schreef ze ook de Bolke de Beer-serie). Sellis en Van Utteren zijn haar getrouwde namen. Haar echte naam is Renee van Hensbergen. Zij is dan ook de dochter van de acteur Lo van Hensbergen.
Elisa
Heb je hiervan ook een partituur?
Leen
Mijn zoontje vind het een geweldige film. Had hem geleend in de bibliotheek en zou hem nu willen kopen maar vind hem nergens te koop wie kan mij helpen!!Alvast bedankt

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bollie Blauw

Bollie Blauw (1978)

Omschrijving Britse tekenfilmserie over een olifantje dat door een kapotte vulpen helemaal blauw… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Torias de Tovenaar

Torias de Tovenaar (1972-1973)

Wanneer mijnheer Broek van Velsen, de rode kater, met zijn staart op de gong slaat verschijnt op… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De kleine avonturen van Kasje Kauwgom

Kasje Kauwgom, De kleine avonturen van (1963)

Omschrijving Nederlandse marionettenserie over de avonturen van kabouter Kasje Kauwgom en zijn… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven