Bollie en BillieStriptekenaar Jean Roba werkte al een paar jaar voor diverse stripbladen toen hij in 1959 "Bollie en Billie" bedacht. De inspiratie voor dit duo lag dicht bij huis, want het jongetje Bollie baseerde Roba op zijn eigen zoontje Philippe, bijgenaamd Boule. Voor de cocker spaniël Billie liet hij zich inspireren door zijn hond Bill. Na een eerste proefverhaal werd besloten het tweetal een wekelijkse pagina in het stripblad 'Robbedoes' te geven. Naast het roodharige jongetje en zijn hond zijn ook Bollie's ouders, zijn vriendjes en de schildpad Carolien regelmatig te zien in situaties die in elk huisgezin voorkomen, met als verschil dat Billie wel een hele eigenzinnige hond is.

Bollie en BillieDe korte grappige strip, oftewel 'gag', werd zo'n groot succes dat Roba eigenlijk nooit tijd had om nieuwe stripfiguren te ontwikkelen. Maar liefst 20 jaar maakte Roba wekelijks een nieuwe pagina, en eenmaal verscheen er ook een lang avontuur van Bollie en Billie. De korte grappen leenden zich goed voor een tekenfilmreeks. Deze serie werd in 1975 gemaakt maar was pas tien jaar later op de Nederlandse televisie te zien. In 2004 is een geheel nieuwe tekenfilmserie gemaakt met meer dan 100 afleveringen. Deze reeks is niet in Nederland uitgezonden. Roba is in 2006 overleden, maar de reeks wordt nu voortgezet door Laurent Verron.

Er zijn inmiddels meer dan duizend gags verschenen. Net als onder anderen Suske & Wiske, Dommel en Quick & Flupke hebben ook Bollie en Billie hun eigen muurschildering in Brussel. Roba werkte mee aan het ontwerp dat in oktober 1991 werd gerealiseerd aan de Reebokstraat, en in de Engelandstraat in Charleroi staat een standbeeld van het tweetal. In 2013 werd de strip in Frankrijk verfilmd met 'echte' acteurs. Voor uitzending in ZappBios werd de film Nederlands nagesynchroniseerd. Een computer geanimeerde serie is sinds 16 mei 2016 bij de KRO-NCRV te zien.
 
 


Publicatiedatum: 31 augustus 2005
Laatste aanvulling: 18 mei 2016

© TV-Dupuis

1000 Resterende tekens


Martha
Volgens mij heeft het in de eerste helft van de jaren zeventig als strip in de "Sjors"gestaan onder de naam "Bas en Boef"
marleen
Ik vond het altijd erg leuk. Wat mij het meest bij staat is dat ik er vroeger parfum van had en dat heb ik een keer in m ijn broers ogen gespoten toen hij mij pestte. Haha!
Gast
ik vind dat ze Bollie en Billie nog eens mogen herhalen en Beertje Colargol ook

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bobo TV

Bobo TV (2003)

Omschrijving Nederlandse poppenserie voor kleuters over het bekende tijdschriftkonijntje Bobo die… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Kuifje en de Blauwe Sinaasappels

Kuifje en de Blauwe Sinaasappels (1964)

De eerste Kuifjefilm waarin de personages door acteurs werden gespeeld, 'Kuifje en het Geheim van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Pittige Tijden

Pittige Tijden (1996-1999)

Carlo Boszhard begon zijn televisiecarrière eind jaren '80 bij het jongerenprogramma Pauze TV van… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven