Bollie en Billie (1985-1986)

Bollie en BillieStriptekenaar Jean Roba werkte al een paar jaar voor diverse stripbladen toen hij in 1959 "Bollie en Billie" bedacht. De inspiratie voor dit duo lag dicht bij huis, want het jongetje Bollie baseerde Roba op zijn eigen zoontje Philippe, bijgenaamd Boule. Voor de cocker spaniël Billie liet hij zich inspireren door zijn hond Bill. Na een eerste proefverhaal werd besloten het tweetal een wekelijkse pagina in het stripblad 'Robbedoes' te geven. Naast het roodharige jongetje en zijn hond zijn ook Bollie's ouders, zijn vriendjes en de schildpad Carolien regelmatig te zien in situaties die in elk huisgezin voorkomen, met als verschil dat Billie wel een hele eigenzinnige hond is.

Bollie en BillieDe korte grappige strip, oftewel 'gag', werd zo'n groot succes dat Roba eigenlijk nooit tijd had om nieuwe stripfiguren te ontwikkelen. Maar liefst 20 jaar maakte Roba wekelijks een nieuwe pagina, en eenmaal verscheen er ook een lang avontuur van Bollie en Billie. De korte grappen leenden zich goed voor een tekenfilmreeks. Deze serie werd in 1975 gemaakt maar was pas tien jaar later op de Nederlandse televisie te zien. In 2004 is een geheel nieuwe tekenfilmserie gemaakt met meer dan 100 afleveringen. Deze reeks is niet in Nederland uitgezonden. Roba is in 2006 overleden, maar de reeks wordt nu voortgezet door Laurent Verron.

Er zijn inmiddels meer dan duizend gags verschenen. Net als onder anderen Suske & Wiske, Dommel en Quick & Flupke hebben ook Bollie en Billie hun eigen muurschildering in Brussel. Roba werkte mee aan het ontwerp dat in oktober 1991 werd gerealiseerd aan de Reebokstraat, en in de Engelandstraat in Charleroi staat een standbeeld van het tweetal. In 2013 werd de strip in Frankrijk verfilmd met 'echte' acteurs. Voor uitzending in ZappBios werd de film Nederlands nagesynchroniseerd. Een computer geanimeerde serie is sinds 16 mei 2016 bij de KRO-NCRV te zien.
 
 


Publicatiedatum: 31 augustus 2005
Laatste aanvulling: 18 mei 2016

© TV-Dupuis

Tags: KRO, BRT, 1985, Jaren 80

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Martha
Volgens mij heeft het in de eerste helft van de jaren zeventig als strip in de "Sjors"gestaan onder de naam "Bas en Boef"
marleen
Ik vond het altijd erg leuk. Wat mij het meest bij staat is dat ik er vroeger parfum van had en dat heb ik een keer in m ijn broers ogen gespoten toen hij mij pestte. Haha!

Meer televisie-sentiment

De Sommeltjes

Sommeltjes, De (2003)

Schrijfster Imme Dros, geboren op Texel, kende uit haar jeugd de volksverhalen over Sommeltjes,… Lees meer
Berebios

Berebios (1977-1980)

Eind jaren '70 verzorgden AVRO, KRO, NCRV, TROS en VARA om beurten de uitzending op woensdagmiddag.… Lees meer
Klassewerk

Klassewerk (1970-1989)

Na enkele jaren in de quiz Weet je veel de kennis van scholieren te hebben getest werd dit… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven